Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

FOLKtime párty slovem i obrazem

Jako příznivec menšinového (tj. obvykle málo diváků) folkového dění jsem si užil krásný páteční večer v naplněné Balbínově poetické hospůdce, lehce nazvučené místní aparaturou.

Lístek

Po zvukové zkoušce, krátce po 20. hodině, začala hrát skupina Lístek s kapelníkem Zbyňkem Zatloukalem, výbornou hráčkou na Panovy flétny (mimo jiné i stavitelkou rozbitých kachlových kamen z jejich střepů) Sylvou Čekalovou, kontrabasistou Radkem Polívkou a tentokráte bez chybějícího kytaristy Jiřího Alvy Maťka. V půlhodince předvedli to nejlepší, co známe z jejich častých koncertů v P-klubu v Trojické a též z CD Prameny. Příznivcům Lístku mohu prozradit, že se chystá další placička s příjemnými písničkami z jejich vlastní tvorby.

Tomáš PohlFrantišek Vlček s diplomem

Průvodcem večera byl Tomáš Pohl, který ocenil třímiliontého návštěvníka portálu Folktime – Františka Vlčka.

Milan Dvořák

Dalším milým hostem a účinkujícím byl pan Milan Dvořák – známý jako překladatel (nejen) sovětských písničkářů (Vysocký, Okudžava a.p.), se kterým jsem si zanotoval písničku mně velmi známou – a právě v překladu Milana Dvořáka – Bílý kůň, z francouzského originálu písně Huguese Aufraye.

V krátkém vstupu představil útržky z recitálu, věnovaného stému výročí narození Jaroslava Ježka, vynikající kytarista Jan Matěj Rak. Zazněly specielně aranžované orchestrální skladby, hlavně Ježkovy pochody. Na přání zazněl kytarový Buggatti step, obecně známá klavírní skladbička, v níž se odráží Ježkova láska k motorizmu.

František a Martin Vlčkové

Následovalo představení písniček Franty Vlčka v ladícím dvojhlasu s jeho synem Martinem a blok písniček v roztomile roztržitém podání samotného Franty Vlčka.

Jan Matěj Rak a František Vlček

Jeho náklonnost ke kořenům trampské písně byla doložena Františkovým zpěvem za brilantního kytarového doprovodu Jana Matěje Raka. Toto hudebně zpěvné duo mohu vám, čtenářům, doporučit k osobní navštěvě jejich plánovaných vystoupení (termíny lze vyhledat na webových stránkách Franty Vlčka).

Před přestávkou byl (s vážnou tváří Tomáše Pohla) Franta Vlček obdarován dalšími diplomy, z nichž nejzajímavější byl za nevydané CD a též za Skokana roku z hlediska redakce Folktimu. Nejlepším zpěvákem byl vyhodnocen pan Milan Jablonský ze spolku KRYCHLE.

Jauvajs a citát Karla Kryla

Druhá část večera patřila unplugged předneseným písním, též věnovaným probíhajícímu svátku patrona Irů, svatého Patrika, v podání skupiny Jauvajs. Bezchybná sóla na zobcové flétny a irské Low Whistle servíroval kapelník Jakub Linhart, do dvojhlasů přizvukovala na příčnou flétnu jeho žena Jana, která velmi zručně ovládá irský buben – Bodhran. Mé oči patřily mladé houslistce Katce a uši pohladily tóny z akordeónu Romana Opavského i jeho hra na kytaru a zpěv v duetu s Janou. Rovněž skupina Jauvajs má roztočené v pořadí již třetí CD (1 – Jabka v zimě 01/2002 a 2 – Čas se nehýbá  04/2005). V závěru je potřeba zvěstovat, že Anička Linhartová se letos dočká alespoň jednoho sourozence.