Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 28. května 2007

pondělí 28. května od 19.15
Druhý ročník festivalu ColourScope, který pořádá vydavatelství Indies Scope Records, proběhne v sobotu 9. června na nádvoří zámku v Kuřimi. Během večera na pódiu vystoupí žánrově velmi různorodé kapely: Traband představí své nové album Přítel člověka, loňský objev roku Gipsy.cz zahraje svou směs romské hudby a hiphopu a v závěru přehlídky publikum roztančí mezinárodní formace The Chancers se svým ska. Dále se můžete těšit na brněnskou rockovou kapelu Swordfishtrombones, na skupinu Nil, písničkářku-akordeonistku Janu Vébrovou nebo hiphopovou Minutu ticha. Součástí festivalu je finále třetího ročníku vyhledávací soutěže Colours Talents, určená skupinám žánru world music. Více vám prozradí zástupce pořadatele Přemysl Štěpánek v pondělí večer v Jak se vám líbí.

úterý 29. května od 19.15 
V sobotu 2. června se v Olešnici na Boskovicku koná 22. ročník folkového festivalu Olešnická kytka. V odpoledním programu, který začíná ve 14.00, budou účinkovat písničkář Ladislav Zítka, Lístek, Falešná karta, Pidilidi, Epy de Mye nebo Marien. Hlavní večerní program od 18.30 nabídne recitály Vojty Kiďáka Tomáška, Trabandu, Fleretu, hiphopové skupiny Temperamento nebo skupiny Johnny Cash Revival. Z doprovodného programu stojí za zmínku promítání pohádek v místním kině nebo tesání totemu. Festivalu bude patřit pořad Jak se vám líbí v úterý 29. května.
  
středa 30. května od 19.15  
Písničkář Pepa Nos patří od 70. let k nejoriginálnějším osobnostem naší folkové scény. Své nové album, plné nekompromisních protestsongů, natočil společně s francouzských hudebníkem a fyzioterapeutem Damienem Ribou. Oba budou hosty pořadu Jak se vám líbí ve středu 30. května. Dozvíte se tedy mimo jiné, zda Nosovy písně mají co říct francouzskému publiku.

čtvrtek 31. května od 19.15
Poosmé se letos bude ve Strážnici konat Festival Slunce, který pořádá agentura FT Records. Její ředitel Pavel Kopřiva, hlavní pořadatel a dramaturg festivalu, bude hostem Jak se vám líbí ve čtvrtek 31. května. Vedle strážnického festivalu, které proběhne v červenci, vás pozve i na jednu brněnskou akci na konec června.
  
pátek 1. června od 19.15
Adam Katona je podle kritika a publicisty Jiřího Černého nejzajímavějším z mladých českých písničkářů. Pochází z Pardubic a odmalička se věnoval psaní, studiu literatury, divadlu, literárním a hudebním soutěžím. Později se naučil několik akordů, aby si své básně zhudebnil, a tak začal pronikat do základů písničkářství. Letos v dubnu Adam Katona natočil v brněnském studiu Indies své první album Pod lampou skloněnou, které vychází právě v těchto dnech. Rozhovor s písničkářem poslouchejte 1. června.

sobota 2. června od 15.00
Ve středu 2. května vystoupila v pořadu Jak se vám líbí živě pražská skupina Jana Šteflíčková & Kůň. Šteflíčková, která v těchto dnech dokončuje své studium na DAMU, je herečkou pražského divadla Ypsilon. Kromě toho skládá písničky a v loňském roce zvítězila v soutěži písničkářů o Krtečky na festivalu Zahrada v Náměšti na Hané. Se svou skupinou Kůň nyní písničkářka vydala své album Jablečno. Reprízu koncertu kapely ze studia Proglasu si můžete poslechnout v sobotu 2. června od 15 hodin.

sobota 2. června od 19.15 + repríza v úterý 5. června od 16.55
Písničkář Pavel Dobeš vydal své první autorské album po téměř deseti letech. CD se jmenuje Banány a my se mu budeme podrobně věnovat v dalším vydání týdeníku Slyšte, lidé! Kromě toho se můžete těšit i na několik ukázek ze starších desek, na citáty z recenzí a rozhovorů a další informace o Pavlu Dobešovi.