Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 11. června 2007

úterý 12. června od 19.15
Vítěz slovenské SuperStar, držitel titulu Slávik 2006 a čerstvý vítěz mezinárodního Carpathia Festivalu 2007, to všechno je Peter Cmorik. Mladý muž s repertoárem připomínajícím Pavla Haberu snil o kariéře profesionálního muzikanta odmalička a tento sen se mu vyplnil. Rozhovor s nejúspěšnějším slovenským zpěvákem současnosti poslouchejte v úterním Jak se vám líbí.
 
středa 13. června od 19.15
Na přelomu června a červenci se uskuteční 16. ročník nadžánrového festivalu Okolo Třeboně. Na třech scénách vystoupí mladé folkové kapely, ale také Michal Pavlíček s Monikou Načevou, Lenka Filipová, Nezmaři nebo Čankišou. Více informací hudební přehlídce v malebném jihočeském městě podá dramaturg Pavel Barnáš.

čtvrtek 14. června od 19.15
Hostem čtvrtečního pořadu bude vyhledávaný zvukař a člen Rady Porty Zbyněk Kříž. Hlavním tématem povídání bude české národní kolo Porty, které se uskuteční ve dnech 5.-7. července v Jihlavě. Zatímco do loňského roku existovaly Porty dvě – Porta „bez přívlastků" v Jihlavě a Trampská Porta v Ústí nad Labem, letos se pořadatelé obou festivalů dohodli na spojení akcí. Zatímco v Jihlavě se tedy bude konat České národní kolo, v Ústí proběhne v září mezinárodní (česko-slovenské) finále. V pořadu připomeneme také letošní 40. výročí od první Porty.

pátek 15. června od 19.15
Před několika týdny vyšlo dlouho očekávané společné album zpěvačky Katky García a banjisty a hráče na dechové nástroje Luboše Maliny. V projektu Garcia oba protagonisty doplňuje několik dalších muzikantů včetně bubeníka z kapely Anety Langerové Davida Landštofta. Rozhovor s Lubošem Malinou, jinak členem Druhé trávy, a Katkou Garcíou, která dlouhodobě žije v Irsku, si můžete poslechnout v pátek 15. června.

sobota 16. června od 15.00
V sobotním vydání Jak se vám líbí nabídneme reprízu rozhovoru se sociologem a historikem náboženství Zdeňkem R. Nešporem o jeho knize Děkuji za bolest… aneb Náboženské prvky v české folkového hudbě 60.-80. let. Autor nabídne svůj originální pohled nejen na dílo Karla Kryla, Jaromíra Nohavici nebo Václava Koubka, ale i na celkový vývoj a smyl českého folku.

sobota 16. června od 19.15 a úterý 19. června od 16.55
V posledních dnech vyšlo několik nových alb českých písničkářů: Bývalý rocker Jiří Bílý vydal svou druhou folkovou desku Na tělech ryb. Mladý Východočech Adam Katona nazval svou prvotinu Pod lampou skloněnou. Spoustou hostů se obklopil Arnošt Frauenberg na svém prvním CD Rozednívání. A písničkářka s akordeonem Jana Vébrová zvolila jako název pro své album citoslovce Kykyrý. Nové tvorbě českých písničkářů bude patřit příští vydání týdeníku Slyšte, lidé!