Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Arnošt Frauenberg vydává debutové Rozednívání

Svoji debutovou desku Rozednívání vydává v těchto dnech folkový písničkář Arnošt Frauenberg. Pokřtil či pokřtí ji na několika červnových koncertech, konkrétně v pražské Balbínově poetické hospůdce, Lomnici nad Popelkou, Slaném, Žebráku, Kamenickém Šenově, Brně nebo Zlíně. Kmotrem mu je Slávek Janoušek.

Co vůbec symbolizuje Rozednívání v názvu vašeho alba?
    „Rozednívání je začátek dne, tedy něčeho nového, nepoznaného. A s každým začátkem by měla přicházet nová naděje, proto rozednívání vnímám jako nejpozitivnější část dne. Tedy i tato deska, která je mým prvním oficiálním nosičem, je svým způsobem začátkem "nového dne". Kromě toho tento název nese jedna z písní, která je na albu nahraná a je jednou z těch věcí, kterou pokládám za zásadní."

Kdo se na nahrávání CD podílel?
   „Hlavním společníkem, rádcem i učitelem mi byl Slávek Janoušek. Zejména díky němu jsem ve studiu nechal vše, co ve mně momentálně je. On je velmi precizní, svým založením pedagog, takže na mně opravdu nenechal nit suchou. Slávek se na desce objevuje i jako host hudební a to hned v šesti písních. Kromě Slávka Janouška v písních hostuje Jaroslav Samson Lenk, jehož vydavatelství Jumbo desku vydává. Svůj um ve studiu v Tymákově předvedli dále Žamboši (Honza Žamboch a Stáňa Brahová) ze Vsetína, písničkář a hudebník Ivo Cicvárek nahrál piano a akordeon a skvělý jazzový kontrabasista Petr Dvorský obohatil hned čtyři skladby. Jirka "Šprcka" Šneberk (Samson a jeho parta, Semtex) nahrál nějaké kytary, Tomáš Sutr (Semtex) pak baskytaru a za bicí usedl Radek Götz. Klarinetem a flétnou vládl Kamil Tichota, své party nahrál ve Zlíně Karel Markytán (AG Flek)."

Arnošt Frauenberg

Jaká panovala ve studiu atmosféra?
    „Díky Jirkovi "Budvárkovi" Lenkovi, který se spolu s Jirkou Šneberkem ujal zvukové režie, vládla ve studiu skutečná pohoda. Nervozita, kterou jsem před natáčením desky pociťoval, zmizela velmi rychle. Samson Lenk je člověk plný pozitivní energie a ono to je v tom tymákovském studiu tak nějak cítit."

Bydlíte v malém městečku Žebrák. Jak se vám tam žije?
     „Jsem tu spokojený. Vyhovuje mi ráz maloměsta, kde se všichni více či méně znají a přitom je město soběstačné. Navíc je odtud vidět na krásný, zachovalý hrad Točník."

Žebrák leží na Berounsku. K jakým dalším místům v tomto regionu máte ještě blízký vztah?

    „Já jsem prožil dětství v Bavoryni, kam to mám přes pole. Několik let jsem pak žil v Králově Dvoře, což bylo v době, kdy jsem dost sportoval a hrával fotbal za Králodvorské železárny. Na tohle období si také vždycky rád vzpomenu. Na Berounsku je spousta ojedinělých míst, od Koněpruských jeskyní, přes Koukolovu horu, Městskou horu v Berouně, oba naše hrady, okolí Berounky … Dalo by se toho vyjmenovat hodně."