Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 2. července 2007

úterý 3. července od 19.15
Two Basses je společná skupina baskytaristů Tomáše Kedziora a Zdeňka Růžičky, které doplňuje bubeník Radim Ilek. Tomáš v minulosti postupně sedával za mikrofonem dvou brněnských soukromých rádií a v současné době se živí jako moderátor Českého rozhlasu Olomouc. Hrál v instrumentální jazzrockové kapele The Jabberwocky a krátce byl členem folkového A. M. Úletu. Vedle jazzrocku, folku a sborového zpěvu se okrajově věnoval i hiphopu. Zdeňka Růžičku můžeme znát z folkrockové skupiny Duffy, z několika rockových formací a také ze sólového projektu Based On Bass, se kterým zvítězil na Muzikus Guitar Festu. Letos skupina Two Basses natočila své první CD Pod dohledem. V pořadu Jak se vám líbí si je představíme v úterý 3. července od 19.15.

středa 4. července od 16.00
Jako každý rok vysílá Proglas i letos o prázdninách vždy ve středu od 16.00 speciální vydání pořadu Jak se vám líbí, zaměřené na letní festivaly. Ve středu 4. července přineseme reprízu pořadu s Pavlem Kopřivou o Festivalu Slunce ve Strážnici. Ten se koná ve dnech 13. a 14. července a vystoupí na něm například Burana Orffchester, Njorek, Quanti minoris, Lehká noha, Folk Team, Kamelot, Žalman & spol., AG Flek nebo Jan Nedvěd.
 
středa 4 července od 19.15
Pražská skupina Traband se letos v lednu vrátila po roční pauze na koncertní pódia. Kapelník Jarda Svoboda napsal nové písničky a obohatil zvuk kapely o šlapací harmonium, které dostal darem od textaře Michala Horáčka. Současná sestava skupiny je tříčlenná a vedle Jardy Svobody ji tvoří trumpetistka Jana Modráčková a bubeník Vašek Pohl. Nové album Trabandu, nazvané Přítel člověka, si představíme ve středu 4. července v Jak se vám líbí.

čtvrtek 5. července 19.15
Čtrnáctý ročník festivalu Folková růže se koná v Jindřichově Hradci ve dnech 12.-14. července 2007. Vystoupí na něm kolem 60 skupin a sólistů, například Žalman a spol., Vlasta Redl, Traband, Cop, Jarret, Asonance, Jumping Drums, Žamboši, Marien, Šantré, Jauvajs a další. Více k programu prozradí dramaturg festivalu Michal Jupp Konečný v Jak se vám líbí 5. července.

pátek 6. července od 19.15
V listopadu se v Praze bude konat další ročník křesťanského hudebního festivalu VOX. I letos je jeho součástí soutěž Nová tvář VOXu, určená česky zpívajícím skupinám a jednotlivcům, jejichž autorská tvorba obsahuje křesťanské poselství. Na základě nahrávek, které se na stůl porotců dostanou do konce prázdnin, vzejde finálová trojice, která vystoupí na podzimním Voxu. Vítěz soutěže získá jeden nahrávací den v profesionálním studiu zdarma. Více o soutěži prozradí jeden z pořadatelů Marek Novák v pátek 6. července od 19.15.

sobota 7. července od 15.00
Nedávno vyšlo dlouho očekávané společné album zpěvačky Katky García a banjisty a hráče na dechové nástroje Luboše Maliny. V projektu Garcia oba protagonisty doplňuje několik dalších muzikantů včetně bubeníka z kapely Anety Langerové Davida Landštofta. Rozhovor s Lubošem Malinou, jinak členem Druhé trávy, a Katkou Garcíou, která dlouhodobě žije v Irsku, si můžete poslechnout v repríze v sobotu 7. července odpoledne.

sobota 7. července od 19.15 a úterý 10. července od 16.55
Hudobné centrum Bratislava nedávno vydalo knihu Folk na Slovensku. Na jejím základě připravujeme 60minutový rychlopřehled aktuálního slovenského folku. V pořadu uslyšíte kapely, které dobře znáte z našeho vysílání: Turkovce, Divozel, PHB nebo Za. Zvláštní pozornost budeme věnovat křesťanským kapelám, jako jsou Metelica, Mimicry, Atlanta, B. F. O. nebo Trenčiansky bazár. Dostane se na alternativněji zaměřenou písničkářku Suí Vesan i na nezařaditelnou kapelu Slniečko. Country bude v pořadu zastupovat skupina Zabudnutí, písničkářskou scénu Števo Šanta nebo Miloš Janoušek. Hodinu se slovenským folkem poslouchejte v sobotu 7. července od 19.15 a v repríze v úterý 10. července v 16.55.