Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 30. července 2007

pondělí 30. července od 19.15
V roce 2005 natočila slovenská písničkářka Zuzana Homolová své čtvrté album Tvojej duši zahynúť nedám. Na jeho vydání získala grant slovenského Ministerstva kultury a v roce 2006 za něj obdržela prestižní cenu Aurel. Milan Tesař se s písničkářskou legendou setkal na festivalu Zahrada, kde si s ní povídal mimo jiné o zmíněném albu, o spolupráci s Danielem Salontayem z dua Longital a o krvavých lidových baladách. Rozhovor poslouchejte v pondělí 30. července.

úterý 31. července od 19.15
Sedmý ročník festivalu Zlínský Woodstock, věnovaný 30. výročí od vzniku skupiny AG Flek, proběhne ve Zlíně-Malenovicích v sobotu 4. srpna. Účinkují AG Flek, Pavel Bobek, Druhá tráva, Maria Hoffman, Ciment, Jarret a Odpolední směna. Více vám prozradí dramaturg festivalu David Němeček v úterý 31. července od 19.15.

středa 1. srpna od 16.00
Hostem odpoledního vysílání Proglasu bude písničkář Slávek Janoušek, který vás pozve na 22. ročník hudební přehlídky Muzikanti na plovárně do Ústí nad Orlicí. Koná se v pátek 17. srpna a vystoupí na ní Bokomara s Naďou Urbánkovou, Žamboši, Arnošt Frauenberg, Quanti minoris a po dvaceti letech se na pódiu objeví duo Slávek Janoušek & Luboš Vondrák. Slávek Janoušek na festivalu představí své nové album Nestíhám; ukázky z něho uslyšíte v premiéře na Proglasu právě 1. srpna odpoledne.

středa 1. srpna od 19.15
Někdejší kapelník skupin Z kopce a Ošklid, později zakladatel Těch Syčáků a v neposlední řadě svérázný sólista Petr Váša vydal album ukázek svého „fyzického básnictví". Libujete-li si v dadaistických textech, případně pouze ve zvukomalebnosti slabik a hlásek, a máte-li rádi Vášův způsob recitace, sáhněte po CD s názvem Manifesto. Rozhovor s Petrem Vášou uvedeme na Proglasu ve středu 1. srpna večer.

čtvrtek 2. srpna od 19.15
Novou tváří českého šansonu je herečka a zpěvačka Ema Márová. Texty na jejím debutovém albu Obchodnice s noční můrou jsou dílem slovenského básníka Jakuba Nvoty, hudbu skládá Kamil Mikulčík. Doprovod obstarává většinou malé kombo (piano, basa, kytara, trubka, bicí), avšak Ema zpívá i sama pouze s klavírem nebo s kytarou. Její projev má nejblíže k šansonu s prvky jazzu. Rozhovor s Emou Márovou poslouchejte ve čtvrtek 2. srpna.

pátek 3. srpna od 19.15
Jiří Bílý, bývalý rockový baskytarista a vystudovaný textař, natočil své druhé sólové album Na tělech ryb. Představil je například v červnu na festivalu Valašský špalíček ve Valašském Meziříčí, kde jsme s ním pořídili rozhovor. Poslouchejte jej v pátek 3. srpna od 19.15.

sobota 4. srpna od 15.00
V repríze si můžete poslechnout rozhovorem s Vojtěchem Klimtem, znalcem tvorby Karla Kryla. Přes svůj relativně nízký věk – narodil se na začátku 70. let – je od roku 1990 předsedou Klubu Karla Kryla a svůj dlouholetý zájem o písničkářovu tvorbu nedávno zúročil v knize Akorát že mi zabili tátu (Příběh Karla Kryla). V pořadu zazní několik méně známých Krylových písní.

sobota 4. srpna od 19.15 a úterý 7. srpna od 16.55
Tak jako v minulých letech se budeme i letos po měsíci ohlížet za naším největším folkovým festivalem Zahrada. V pořadu „Zahrada 2007 – měsíc poté" se dozvíte, kteří ze 150 účinkujících interpretů a kapel se nejvíce líbili svým kolegům a na festivalu přítomným publicistům.