Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Zahradní střepy a střípky

Strašný Cimburův smích
Kdyby autor znal Karla Cimburu Vidimského nikdy bychom si nemohli zpívat „Jackův smích, ten strašnej řev…". Martinovi Kadlecovi se podařilo při uvádění recitálů na zámku zachytit jednu z častých smíchovozáchvatových chvilek Cimbury. Přiložením mikrofonu pak se strašlivý všude pronikající smích nesl zámeckým nádvořím ke zděšení nejen návštěvníků Zahrady, ale především ničím se neprovinivších turistů na prohlídce náměšťského zámku.
BE

Psychiatrio plánuje světové turné
Známá písničkářská trojkoalice Janoušek-Lenk-Redl se rozhodla v příští sezóně prosadit i na světových pódiích.  Pro své chystané turné již nyní angažovali nového zvukaře až z Jamajky. Podobnost tmavovlasého mladíka s dlouhými dredy s „původním" mistrem zvuku Jirkou Šneberkem byla jistě čistě náhodná. O tom, zda Psychiatrio hodlá v budoucnosti opustit poklidné folkové vody a surfovat na vlnách soulu, vás budeme včas informovat.
BU

Nabídek růzuných hudebních lahůdek byl tradičně plný plot u cesty mezi Kapličkou a amfiteátremJak se snídalo
Na plakátech slibovanou tradiční Snídani s Lístkem doplnil netradiční Chleba se sádlem a Sekvojí. Pospolitost a soudržnost trampských kapel se projevila přímo na místě dohodou obou skupin a tak při letošní snídani kromě pokrmů jsme si mohli vychutnat po každé písničce střídající se Lístek a Sekvoj.
BE

Tady žádný Půlnoční nádraží nebude
Jako ze starých špatných časů působila roztomilá madam, která narušila komickým výstupem trampský akustický čtvrteční koncert Půlnoční nádraží už po druhé písničce. A tak celé pohodové hraní pokračovalo v parku před nádražím. Tempo di vlak, Sekvoj, Pupkáči, Lístek a necelé dvě stovky posluchačů se postarali o pohodový vstup do dalšího dne.
BE

Poslední noc (ale nejen ji) patřili Epy de Myci mezi tahouny sejšnováníKrtek a Epy de Mye
Opět se letos po nocích hrálo a zpívalo. Zahlédnout jsme mohli muzikanty z různých kapel. Jedna jediná skupina však táhla sejšny v kompletní sestavě – Epy de Mye. Oslava ulovení Krtka neprobíhala jinak. Pravda je, že cesta z amfiteátru před kapličku, trvala tentokrát trošku déle. Vše bylo způsobeno zřejmě přílišnou zátěží, až do jejího vypití.
BE

Jste pro Vopavu nebo Ošance?
Nejlepším důkazem o tom, že srdce trampa tluče i v mnoha muzikantech z netrampských kapel, je zcela spontání založení nové mladé trampské osady na středečním sejšnu u kapličky. Mezi zakladatele T.O. Zámková dlažba patří Mirek Ošanec a Jirka Vopava, kteří svým netradičním melodickým pojetím písně Vlajka zahájili zakládací oheň spojený s náborem nových členů (podmínkou bylo přinést dříví na přiložení). Jedinou skvrnkou na zářné budoucnosti této osady je skutečnost, že ani jeden ze zakladatelů si po středeční noci nepamatuje, kdo byl zvolen šerifem.
BU

Takto nebyly Juppem rozháněny rozvášněné davy nýbrž vyhlašovány výsledky soutěže o KrtkaJupp spisovatelem
Michal Jupp Konečný se letos představil v netradiční roli – jako autor trampských povídek, které pražský Avalon vydal ve sbírce Něco mi udělali s palcem. Právě křest této sbírky se odehrál přímo na Zahradě. Zahrál k němu Lístek, vše příjemně uvedl Honza Dobiáš, své řekl autor sám i vydavatel, tedy šéf Avalonu Michael Tony Antony a nechyběly ani přednesené ukázky povídek. Křtilo se stylově, tedy dle inspirace z jedné z povídek, australskou vodou, která následně kolovala sálem. Někteří znalci v ní odhalili slivovici. A samotná sbírka za přečtení rozhodně stojí.
BE


Nad nedělním ránem mělo možnost pár zasvěcených přihlížet vzniku nového hitu z dílny Slávka Janouška. Příběhem vojáka z Kosova pohrdl čerstvý držitel Krtečka Lukáš Kazík ze skupiny Epy de Mye a nosný námět přenechal zkušenějšímu kolegovi. Věříme, že hlavně chytlavý refrén „Kdokoli cokoli sokoli do coly" brzy rozezpívá mnohé amfiteátry i drobné kluby. Pokud si ovšem autor na svůj hit vzpomene…
BU

Anděl Žamboch Jan v pohotovostní poloze vyčkává, zda účinkující na hlavní scéně budou stát za to stát či sedětAndělé a Krtci přejí Epy de Myi
Největší radost z Krtka pro Epy de Myi projevoval pod pódiem amfiteátru hlouček rozjásnaců v jehož řadách jsme mohli vidět leckoho. Od letošních Andělů Žambochů, přes další držitele Krtků, třeba Jerryho Lešnera až po některé publicisty. A pak, že muzikanti ostatní produkci neposlouchají. Dobrou viditelně ano.
BE

Co mi letos chybělo?
Velký host. Někdo, kdo by dokázal převýšit očekávání. Nepochybné kvality Roberta Křesťana, Trabandu, Jarretu, Bezefšeho bych řadil už spíše k jistotám. Tak jako vloni Zahradu ozdobil úžasný výkon skvělé irské kapely At First Light, letos neměl kdo. Tedy, zahraničního hosta program sliboval – Nieuwenhuizen Trio. Překvapení se konalo už před Zahradou, jelikož najít nějakou informaci o skupině či nahrávku se nám na internetu nepodařilo. Bohužel většina soutěžních kapel by tohoto hosta hravě strčila do kapsy. Texty obsahující naprosto nadbytečně užívané vulgarismy (jeden z členů skupiny je emigrant, tedy zněla čeština).  A tak mi jejich pozvání přišlo jako laciný reklamní tah se zahraničním hostem.
BE

Dvakrát to nejhezčí
Zuzana Homolová přivezla lidové písničky zaranžované s úžasným citem pro samu píseň, bez znásilňování, přetváření, prostě opravdový návrat ke kořenům. To je obecně známé, ale přesto její recitál na Radnici se přesně trefil do nálady publika, do místa a času. Oáza po současném převažujícím trendu „zbigbítovávání" lidové muziky. Přál bych slyšet všem.
Petr Linhart stvořil v letošním roce zajímavou desku Sudéta, inspirovanou krajinou, jednotlivými místy i příběhy lidí. Na zámku odehrál zajímavý recitál z písní vybraných ze Sudéty včetně zajímavých komentářů. Ochutnat stojí za to i na webových stránkách Petra Linharta.
BE

Co by se mohlo…
Možná vás to na Zahradě napadlo taky. Odpadkové koše a z nich vcelku hbitě a pečlivě likvidovaný obsah pořadateli. Už jsem viděl tříděný odpad na daleko menších akcích, hlavně plasty (kelímků od nápojů je nejvíc). Asi by to nemusel být tak velký problém a přece jen už jsme si třídit většinou zvykli.
BE

Šok po návratu
Zatímco jsme spokojeně, plní muziky, dorazili domů, po otevření novin se nám roztřásla kolena z toho, co se mohlo na Zahradě přihodit. Posuďte sami:
Úspěch celníků. Zadrželi 6239 Krtečků. Falešný krteček za milion! Celníci včera v Chebu narazili na zboží z Číny, které na sobě neslo postavičku Krtka. A není to poprvé!
BE

BE – Milan Belmondo Plch
BU – Pavlína Bublina Veselková

A co je na fotografiích:
Foto č. 1
Nabídek růzuných hudebních lahůdek byl tradičně plný plot u cesty mezi Kapličkou a amfiteátrem
Foto č. 2
Poslední noc (ale nejen ji) patřili Epy de Myci mezi tahouny sejšnování
Foto č. 3
Takto nebyly Juppem rozháněny rozvášněné davy nýbrž vyhlašovány výsledky soutěže o Krtka
Foto č. 4
Anděl Žamboch Jan v pohotovostní poloze vyčkává, zda účinkující na hlavní scéně budou stát za to stát či sedět