Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 3. září 2007

pondělí 3. září od 19.15
Folková skupina Devítka v čele s manželi Honzou a Jindřiškou Brožovými natočila letos nové album Chat. Poprvé se na něm představuje v nové tříčlenné sestavě, jejímž třetím členem je zkušený kytarista Petr Havrda. Více se o nové Devítce dozvíte v pořadu Jak se vám líbí v pondělí 3. září.

úterý 4. září od 19.15
Festival Bruntálské indiánské léto proběhne v zahradách bruntálského zámku v sobotu 15. září. Vystoupí na něm například skupiny P. R. S. T., The Šůtrs, slovenské duo Oli&Lu, La Mesta, Petr Brandejs Band nebo Divozel. Na festival vás přijde pozval Karel Soukop z pořádající bruntálské kapely La Mesta.

středa 5. září od 19.15
Festival Porta letos slaví 40 let a při té příležitosti došlo ke spojení takzvané jihlavské Porty a ústecké Trampské Porty. Zatímco v Jihlavě proběhlo v červenci národní finále festivalu, v Ústí nad Labem se od 13. do 15. září bude konat mezinárodní česko-slovenské finále. Vedle finalistů autorské a interpretační soutěže na něm vystoupí jako hosté Poutníci, Pavlína Jíšová, Pacifik, duo Paleček & Janík, Děda Mládek Illegal Band, Lucie Vondráčková a další. Na Portu do Ústí nad Labem vás přijde pozvat člen Rady Porty a zvukař Zbyněk Kříž. Rozhovor poslouchejte 5. září od 19.15.

čtvrtek 6. září od 19.15
Ve čtvrtek 6. září bude ve studiu Proglasu hrát živě hudební seskupení Lusatia Consort. Původně šlo o čistě flétnový soubor, který vznikl v roce 1996. Po pěti letech existence začali s flétnisty vystupovat i hráči na jiné nástroje – například na housle, klarinet, saxofony, zvířecí rohy, dudy a další. Sestava začala spolupracovat také s pěveckým sborem a se sólovými zpěváky, takže při některých vystoupeních počet členů vzrostl i na 50 účinkujících. Soubor hraje hudbu několika různých stylových období, takže v jeho podání možno slyšet nejen písně i tance renesanční, ale i skladby barokní, z období romantismu a v neposlední řadě se členové zabývají i pokusy o vytváření vlastního způsobu interpretace lidové hudby různých národů.

pátek 7. září od 19.15
Pátý ročník festivalu Spiritual Fest se bude konat 15. září od 14 h v Komunitním centru svatého Prokopa v Praze 13-Nových Butovicích. Jedná se o nesoutěžní přehlídku, na které vystupují amatérské kostelní sbory vedle akapelových souborů, country kapely vedle jazzmanů. Na letošním ročníku vystoupí 17 skupin, kapel, sólistů nebo sborů. Jsou to například Geshem, Grandis, Myšáci, Vockap, Mošny, Sváťa Karásek nebo americký zpěvák Lee Andrew Davidson. Více informací se dozvíte v rozhovoru s pořadateli festivalu v pátek 7. září. Toto vydání pořadu Jak se vám líbí připravuje Pavel Smolek z pražského studia Kristián.

sobota 8. září od 15.00
Folkové duo Nestíháme, které tvoří Jan Řepka a Petr Ovsenák, vydalo své první dlouhohrající album s názvem Víceméně v klidu. Nejen o něm, ale také třeba o letošním vítězství na Portě, bude Honza Řepka hovořit v pořadu Jak se vám líbí, který vám v repríze nabídneme v sobotu 8. září odpoledne.

sobota 8. září od 19.15 a úterý 11. září od 16.55
V hudebním týdeníku Slyšte, lidé! se tentokrát budeme ohlížet za Folkovými prázdninami, které proběhly v červenci v Náměšti nad Oslavou. Dozvíte se, které kapely se nejvíc líbily několika publicistům, vydavatelům, fotografům a dalším osobnostem, které Folkové prázdniny jezdí. Komorní festival v areálu náměšťského renesančního zámku je oblíbeným místem českých špiček žánru world music i zajímavých muzikantů z celého světa.