Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 17. září 2007

pondělí 17. září od 19.15
Surikhata Trio je folkové trio z Nymburka. Tvoří je zpěvačka a básnířka Jitka Fabiánová, baskytarista a hráč na Chapman stick (kříženec kytary a basy) Petr Svoboda a kytarista a zpěvák Jiří Vetešník. I když kapela vznikla před necelými dvěma lety, letos zaznamenala první výrazný úspěch: postoupila do finále našeho největšího festivalu Zahrada. Rozhovor s kompletní skupinou Surikhata Trio, mimo jiné o jejím prvním CD Světla a stíny, vám nabídneme v pondělí 17. září.

úterý 18. září od 19.15
Od úterý 18. září až téměř do Vánoc probíhají v jihomoravské metropoli koncertní série Jazz Brno 2007 a Etno Brno 2007. Několik desítek koncertů v klubu Stará Pekárna na Štefánikově ulici v Brně nabídne fanouškům to nejlepší z českého a středoevropského jazzu i zajímavé ochutnávky z world music: vedle kapel českých a slovenských se představí uskupení z Baskicka, Mongolska nebo Tuniska. Rozhovor s pořadatelem obou festivalů Jiřím Švédou uvedeme v pořadu Jak se vám líbí v úterý 18. září.

středa 19. září od 19.15
Novinky ze své produkce přijde do studia představit Milan Páleš, šéf vydavatelství Indies Scope. Můžete se těšit na ukázku ze stále připravovaného koncertního alba Chvění Jiřího Pavlici, Hradišťanu a hostů. Představíme si právě vydané pásmo zhudebněných veršů Bohuslava Reynka od skupiny HUKL. A po jedné ukázce si pustíme od skupiny ZVA 12-28 Band, Unity a Prouza.

čtvrtek 20. září od 19.15
Už téměř 25 let působí Vyškovský bigband, v jehož čele v současné době stojí brněnský skladatel, dirigent, aranžér a trombonista Mojmír Bártek. Orchestr má v repertoáru jak jazzové standardy, tak například muzikálové melodie nebo Bártkovy autorské skladby. V pořadu Jak se vám líbí budou bigband vedle Bártka zastupovat trumpetista Jiří Čepán a dramaturg orchestru Tomáš Dorazil.

pátek 21. září od 19.15
Písničkář Pepa Nos, který na svém posledním albu Bojové písně kriticky tepe do nešvarů současné společnosti, má v repertoáru několik duchovně nebo přímo křesťansky orientovaných písní. Většina z nich nikdy nevyšla, ale posluchači Proglasu budou mít možnost slyšet je v pátek 21. září v pořadu Jak se vám líbí. Pepa Nos bude v našem studiu hrát živě.

sobota 22. září od 19.15
Ve čtvrtek 13. září hrálo ve studiu Proglasu živě folkové trio Šantré (držitel Krtečka z festivalu Zahrada 2005), kterému nedávno vyšlo první oficiální album 2 + 1. Reprízu pořadu přinášíme v sobotu 22. září odpoledne.

sobota 22. září od 19.15 a úterý 25. září od 16.55
V hudebním týdeníku Slyšte, lidé! si představíme tři zahraniční a jednu domácí jazzovou novinku. Těšit se můžete na ukázky z nového alba klavíristy Michela Camila z Dominikánské republiky, na fúzi jazzu a modernějších stylů na novém CD japonské klávesistky Hiromi, na koncertní nahrávku českého trumpetisty Michala Gery nebo na rozsáhlou kompozici z živého alba německého skladatele a kontrabasisty Eberharda Webera a jeho hostů.