Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 24. září 2007

pondělí 24. září od 19.15
Schola brněnské mládeže pod vedením dlouholetého spolupracovníka Proglasu Štěpána Policera doprovází svých zpěvem bohoslužby v brněnských kostelích od roku 2000. Tehdy měla premiéru při biřmování v brněnské katedrále svatých Petra a Pavla. Z původních 15 členů se schola rozrostla na 30 zpěváků a 20 muzikantů. Vedle pravidelného účinkování v Brně vystoupila například v roce 2004 na Středoevropských katolických dnech v Mariazell, v roce 2005 na Světových dnech mládeže v Kolíně nad Rýnem nebo letos v létě na Celostátním setkání mládeže v Táboře-Klokotech. Po koncertním albu Kolínské ozvěny nyní Schola brněnské mládeže vydává své první studiové CD s názvem KOMpliment BOhu. A právě je představí v pořadu Jak se vám líbí, který se jejími členy připravuje Luděk Strašák.

úterý 25. září od 19.15
Své nové album přijdou do studia představit členové folkrockové skupiny Pass ze Zlína. Kapela vznikla roku 1998. Za sebou má celou řadu vystoupení na festivalech i na samostatných koncertech. Kromě toho se skupina podílela na autorských čteních a divadelních performancích spisovatele Zdeňka Zapletala. Na folkovém festivalu Moravský vrabec ve Frenštátě pod Radhoštěm v roce 2002 obsadila skupina druhé místo.
 
středa 26. září od 19.15
Brněnská folková skupina Mošny slaví letos 15 let od svého vzniku. Dvojnásobná držitelka  diváckého Krtečka z festivalu Zahrada pořídila své první profesionální nahrávky v roce 1997 ve studiu Goliáš Radia Proglas. Nyní se kapela na „místo činu" vrací, aby odehrála přímo ze studia naživo několik svých nových písní a pozvala na slavnostní koncert, který se uskuteční v brněnském Semilassu 6. října.

čtvrtek 27. září od 19.15
Ve dnech 22.-28. října 2007 se v Českých Budějovicích uskuteční dny irské kultury – festival Shamrock. Hlavní program se bude konat v DK Metropol 27. října od 19.00. Účinkují Martin Nolan & Oró (trio špičkového irského dudáka), Eoghan O'Really & The Bottlewash Band (irský zpěvák a akordeonista se skupinou), Věra Klásková (irské balady), Shivers (irská tradiční hudba), La Quadrilla (tradiční irský tanec), Divadlo Kvelb („největší irští skřítci na světě"). Na programu bude také setkání irských vlkodavů a jejich majitelů, prodej knih a CD, ochutnávka irské whiskey nebo raut v irském stylu v ceně vstupenky. Součástí festivalu bude též bohatý doprovodný program: týden irské kuchyně v restauraci Metropol, přednáška K irským kořenům křesťanské minulosti naší vlasti, výstava irských krajek a fotografií nebo bohoslužba společně s Iry v klášterním kostele Obětování Panny Marie. Více se dozvíte ve čtvrtek 27. září přímo z úst pořadatelů festivalu.

pátek 28. září od 19.15
Hostem pořadu bude písničkář Luky Lukáč, narozený v roce 1966. Deset let se na LŠU učil hrát na akordeon, na kytaru je samouk. Na gymnáziu hrál v tvrdé rockové kapele, vyzkoušel hraní na svatbách a zábavách. Protože mu však příliš hlučná hudba nevyhovovala, založil s kamarádem Danem folkové duo Kalumet. Na začátku 90. let začal vystupovat jako písničkář a v roce 1991 postoupil do finále autorské i interpretační soutěže na Portě v Plzni. Po několikaleté pauze, kdy se věnoval především rodině a své profesi počítačového odborníka, se nyní vrací na scénu. V roce 2006 natočil své první album Len sa kľudne priznaj…

sobota 29. září od 15.00
Přinášíme reprízu pořadu s písničkářem Pepou Nosem, kterým odehrál svůj minirecitál přímo ve studiu Proglasu.

sobota 29. září od 19.15 a úterý 2. října od 16.55
Další vydání hudebního týdeníku Slyšte, lidé! na Proglasu bude patřit novinkám z českého bluegrassu. Těšit se můžete například na ukázky z nových alb skupin Blackjack, Křeni nebo Wyrton.