Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 22. října 2007

pondělí 22. října 2007
Folkové duo Tamaral tvoří písničkář Petr Sedláček a Inka Tognerová, známá především jako zpěvačka skupiny Šantré. Ve dvou hrají od letošního jara a za krátkou dobu společného koncertování se mohou chlubit několika úspěchy včetně účasti na našem největším festivalu Zahrada v Náměšti na Hané. V pondělí 22. října bude duo Tamaral hrát živě ve studiu Proglasu.

úterý 23. října od 19.15
Desátý ročník festivalu Kytara napříč žánry nabídne posluchačům v Praze a několika dalších městech například vystoupení špičkového portugalského kytaristy Joela Xaviera, venezuelského hudebníka Ernesta Chuecose nebo polského dua Kris & Yarema. Jedním ze dvou vrcholů festivalu bude recitál „krále flamenca" Paca de Lucíi v Kongresovém centru v Praze 2. listopadu. Druhým vyvrcholením bude koncert australského kytaristy Tommyho Emmanuela ve Velkém sále Lucerny 27. listopadu. Rozhovor s dramaturgem festivalu Stanislavem Barkem vám Proglas nabídne v úterý 23. října od 19.15.

středa 24. října od 19.15
Ve středu 24. října se v pořadu Jak se vám líbí setkáte s baskickou skupinou Tapia eta Leturia, která navštívila rádio během svého turné po České republice. Jedná se o čtveřici výborných muzikantů, kteří hrají baskický folklór v moderním pojetí. Mistr akordeonu Joseba Tapia a virtuózní hráč na tamburínu Xabier Leturia spolu vystupují od roku 1984 a účinkovali už na všech možných scénách od poutí po koncertní haly a rockové i folkové festivaly v mnoha zemích. Jako první obohatili tradiční spojení knoflíkové harmoniky a tamburíny o nové nástroje a zvuky. V současné době vystupují jako kvarteto společně s mandolinistou Arkaitzem Minerem a s klavíristou Txusem Aranbaru. Jejich melodie vycházejí z folklóru, texty jsou povětšinou zhudebněná poezie současných básníků.

čtvrtek 25. října od 19.15
Čtvrteční Jak se vám líbí bude patřit především filmové hudbě. Posluchačům se představí skladatel Jiří Chlumecký, známý mimo jiné ze skupiny ZOO, ale především jako autor melodií k řadě filmů a seriálů. Druhým hostem bude zpěvák Viktor Dyk, který s Chlumeckým spolupracoval na soundtracku k filmu Bestiář.

pátek 26. října od 19.15
Čtvrtý ročník křesťanského hudebního festivalu VOX 007 proběhne v sobotu 10. listopadu v Komunitním centru Matky Terezy v Praze-Hájích. Účinkovat budou například Bezefšeho, Gina, John de Jong, Prorock, nebo Timothy ze Slovenska. Součástí festivalu bude také finále soutěže Nová tvář. Více informací se dozvíte v rozhovoru s dramaturgem festivalu, bubeníkem skupiny Jablkoň Petrem Chloubou.

sobota 27. října od 15.00
V sobotu 27. října odpoledne přineseme reprízu rozhovor s pražským písničkářem slovenského původu Lukym Lukáčem. Ten má za sebou minulost v tvrdé rockové kapele, vyzkoušel hraní na svatbách a zábavách. Protože mu však příliš hlučná hudba nevyhovovala, založil s kamarádem Danem folkové duo Kalumet. Na začátku 90. let začal vystupovat jako písničkář a v roce 1991 postoupil do finále autorské i interpretační soutěže na Portě v Plzni. Po několikaleté pauze, kdy se věnoval především rodině a své profesi počítačového odborníka, se nedávno vrátil na scénu. V roce 2006 natočil své první album Len sa kľudne priznaj…

sobota 27. října od 19.15 a úterý 30. října od 16.55
Hráli v našem studiu… Pod tímto názvem se skrývá přehlídka interpretů různých žánrů a z různých koutů České republiky, kteří v posledních týdnech a měsících navštívili Proglas a živě zahráli v rámci pořadu Jak se vám líbí. Těšit se můžete například na frýdecké Kajkery, na Zhasni z Nového Boru, na vokální soubor DNA nebo na desetičlennou latin-jazzovou formaci Los Rumberos.