Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ALBA CENĚNÁ

Vybrala jsem si k menšímu „technickému rozpitvání“ šest kousků, z toho dvě dvojcédéčka. Tak se seznamte, toto jsou čtenáři, toto jsou mé poklady:
30 let české country, díl 3
The Best of Edith Piaf
To byl Váš hit – 60. léta
Pavel Bobek – Profil 1970 – 1979
Hana Hegerová – Rýmování o životě – výběr písní



(2 CD)
Suchý & Šlitr – To nejlepší… (2 CD)

Co tomu říkáte? Pěkný výběr, že? A teď se pojďme podívat na a pod kabátky.

30 let české country, díl 3, obsahuje 22 písniček z let 1987 až 1996, namátkou mohu jmenovat některé zúčastněné: Greenhorns, Věra Martinová, Karel Černoch, Michal Tučný, Spirituál Kvintet, Pavel Bobek, Pavlína Jíšová… Booklet vám prozradí názvy, autory a interprety písniček, jejich délku a první desku, kde skladba vyšla. Docela slušná suma informací, víc vědět nepotřebujete. Texty v bookletu nehledejte, také by se tam těžko vešlo všech dvaadvacet, a navíc tu jsou většinou písničky notoricky známé. Čas při poslechu CD celkem příjemně plyne, i když se nevyhnu tomu, že některé písničky mě tolik nebaví – ale takové riziko podstupuji vlastně u každé nahrávky. Tahle deska se mi líbí, jen bych možná změnila název na „30 let pěkných českých písniček, víceméně z oblasti country“ – to by asi bylo podle výběru skladeb přesnější.

Naproti tomu takové The Best of Edith Piaf by se možná umístilo v Guinessově knize rekordů pro extrémně málo informací (o nahrané muzice) v bookletu. Přečtete si tam název alba, názvy písniček a seznam všech poboček Levných knih Kma v České republice. Jistě je přínosné, že máte-li na cestách po republice toto CD s sebou, můžete si zajít v téměř kterémkoli větším městě do pobočky Levných knih, ale nevím, v čem vám to pomůže, když chcete zjistit, kdo napsal například Non, je ne regrette rien. Ovšem na druhou stranu je od Levných knih pěkné, že takovéhle cédéčko dokážou vydat a já si ho mohla koupit za cca 60,- Kč.

Třetí kousek, To byl váš hit – 60. léta, je obsahem bookletu ještě více uspokojivý než 30 let… – dozvíte se tu nejen název písně, autory, délku, ale kromě zpěváka i orchestr a přesný den a místo nahrávky. Dále mám pocit, že na toto album jsou (na rozdíl od – když už porovnávám jejich booklety – 30 let č. c.) písně dobře vybrané, skutečně reprezentující onu dobu (např. Pramínek vlasů, Ach, ta láska nebeská, Přejdi Jordán, Hádej Matyldo, Píseň o mé zemi, Modlitba pro Martu…). O tomto výběru můžu říci, že je skutečně povedený a naprosto splňuje mé představy „jak by to mělo vypadat“.
Vlastně – jak já můžu tvrdit něco o šedesátých letech, když tu dobu znám jen z filmů, čítanky, vyprávění a nejrůznějších nahrávek včetně této? Měla bych se nad sebou zamyslet…

Profil Pavla Bobka z let 1970 – 1979 je asi takový, jak byste čekali. Fotka (Bobek z profilu), obvyklé informace o písních, zařazení skladeb Oh Ruby, nechtěj mi lásku brát, Houston, Lásko, mně ubývá sil, Nedělní ráno, Pojď dál a zpívej aj. Kdo má Pavla Bobka rád, musí být s tímto albem také spokojen. Jediné, co mi vrtá hlavou, je taková pro mě nepochopitelná větička u každé písničky …dokončeno (datum) ve studiu (místo). Znamená to „natočeno“? Snad ano, takže Pojď dál a …

CD Hana Hegerová – Rýmování o životě – výběr písní se tváří jako vysoce profesionálně vyrobeno. Ano, grafika CD je dobrá, album obsahuje spoustu fotek Hany Hegerové, která má ostatně velice působivý obličej, ale schází mi tu alespoň označení délky písniček, a co zejména: nějaký pěkný úvod, sleevnote. Jestliže jsem to nepovažovala za důležité u předchozích alb, tak tady mi opravdu chybí shrnutí, slovo do pranice, uznání, cokoliv. Toto dvojcédé totiž obsahuje snad ty nejlepší kousky, co kdy Hegerová zpívala (i když dle mého názoru by na zachycení „best of“ bylo potřeba snad troj- nebo čtyřcédéčko, zde je písní jen 26), a zasloužilo by si nějaké milé slovo – nejlépe přímo od H.H. Škoda, snad příště.

Na závěr vám představím To nejlepší… (Suchý & Šlitr).Také dvojcédéčko, kam se toho vměstnalo opravdu dost – 27 písniček na jeden nosič, 25 na druhý. A že nejsou nejkratší, v průměru mají tak 2,5 až 3 minuty. Booklet obsahuje všechny cenné informace a navíc dvě „akční“ fotky pánů S+Š. Přímo na nosičích jsou kresby dvou panáčků, jeden má slamák, druhý buřinku, a říkají „Jéé!“ a „No a?“ (ilustrations © Jiří Šlitr). A toto nabité album (písničky jdou opravdu hned za sebou, snad s mezerou 3 vteřiny – to asi aby se vešly) jsem koupila nedávno za pouhých 539,- Kč. Děleno dvěma to máme 269,50 – no, to opravdu není moc za (v průměru) 26 písní prvotřídní kvality.

Proč to všechno píšu? Protože tahle alba mají něco společného – zachycují totiž nejen muziku a přilehlou kulturu, ale i dobu, kterou jsem většinou vůbec nezažila. (Samozřejmě až na výjimky, kdy jsem už byla na světě, ale o múzickou oblast života jsem se ještě nezajímala.) A že to je škoda. Právě proto jsem ráda, že dnes mám k dispozici alespoň takovéhle vzpomínky – znamenají pro mě hodně. Doufám, že i vy máte doma nahrávky, které jsou pro vás cenné a že o tom víte. Že je časem nezahodíte, ale dáte svým dětem. A kdyby po vás tady zůstalo nějaké cédéčko, myslete na to, aby na něm bylo to nejlepší z vás. On se najde někdo, kdo to ocení, nebojte.

Manča Sršňová

Manča Sršňová