Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

FÍGL, GRIFFINS a JANTAR

FÍGL

Vznik kapely datujeme od roku 2002 , po krátkém zácviku účast na přehlídce Táborský country koktejl, poté vývoj vlastního repertoáru. V létě 2003 účast Čechtická lilie, Folkový lok Hluboká, Trocnov festival – všude s úspěchem. Na repertoáru máme vlastní skladby žánrově záměrně co nejpestřejší. Nikam se sami nechceme zařazovat ale asi nejblíže máme k folku. Základ tvoří skladby Milana Kekita Šebelíka autorsky se již zapsal také banjista Radek Hlavica. Na aranžmá se podílí celá kapela. Na našem připravovaném CD s názvem “Kocour v Troubě” je hotových 7 písní. Pozoruhodné je že materiál na dokončení CD je díky mimořádné tvůrčí plodnosti Milana Šebelíka hotový ,chybí jen peníze a čas. Od podzimu také vystupujeme na komerčních akcích například: ples Eldorádia, předskokani Fešáků a akce typu: Vstup do EU, výročí osvobození a pod. Naším momentálně největší starostí je vhodný výběr skladeb pro soutěžní vystoupení na Portě protože prostor pro prezentaci není příliš dlouhý a těžko se vybírá . Snad tedy vybereme dobře a bude se naše vystoupení líbit.

Milan Kekit Šebelík zpěv , kytara, housle, umělecký vedoucí
Ivan Běhálek mandolína , mandola, organizační vedoucí
Lenka Kovaříková percusion, zpěv.
Ivan Kajda zpěv, kytara.
Radek Hlavica zpěv, banjo 5.
Tony Běhálek basová kytara.






GRIFFINS

Kapela Griffins byla založena v roce 2001 panem učitelem Ladislavem Pohořelým. Náš repertoár byl velice rozmanitý – od vážné hudby, přes irské a středověké tance, až po černošské spirituály. Pod vedením pana Pohořelého jsme působili necelý rok. Po jeho odchodu jsme se rozhodli pokračovat i bez odborné pomoci.
Na čtyřdenním soustředění jsme si dali název GRIFFINS. Gryf, anglicky Griffin, je bájný tvor s předníma nohama a hlavou orla, s tělem a zadníma nohama lva. Vyskytoval se hojně v keltské mytologii staré Anglie a Irska, a protože jsme chtěli hrát právě irskou a skotskou lidovou hudbu, vybrali jsme si do názvu toto mýtické zvíře – Gryfa.
Kapela zkouší v tomto obsazení:
Hana Círová – doma ji moc často nenajdete, neboť většinu svého času tráví studiem sociologie v daleké Olomouci, nebo ve stáji u koní v rodném Tachově. Její doménou jdou dechové nástroje – ovládá hru na sopránovou a altovou flétnu, hoboj a whistle.
Marie Černá – se kekapela připojila před měsícem a teprve se seznamuje s irskou hudbou, Studentka Pedagogické Fakulty v Hradci Králové. Naší hru obohacuje hrou na housle.
Jana Kvardová – hraje na klavír a keyboard. Je duší našeho Griffhnutí: zásobuje nás novými skladbami (i s kvalitním notovým zápisem), navrhla znak Gryfa. Soukromě se věnuje ilustrování fantasy knížek a malbě. Zálibu v umění kombinuje se zálibou cizích jazyků, které studuje na jazykové škole v Praze.
Lucie Rubešová – flétniska a občas i “bicistka”, s kterou se v žádném případě nenudíme, navštěvuje Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Lucka má velikou fantazii, je výborná improvizátorka a do jakékoli skladby dokáže vymyslet originální vícehlasy – jak na flétnu tak při zpěvu, čímž perfektně doplňuje sólisty.
Eva Tomanová – studuje na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Mezi její záliby patří sport všeho druhu a cizí jazyky – velmi ráda si totiž překládá texty starých skotských a irských balad  a pak nám vypráví, o čem to je… Svojí hru na kytaru také výborně doplňuje zpěvem.
Martina Turková – zívající violoncellistka  a multiinstrumentalistka studuje medicínu na Lékařské fakultě UK v Plzni. Diář si nevede, a tak na zkoušky chodí kdy nejsou a pak nám nadává, že my jsme tam nebyli.
Lubomír Podzimek – čily organizátor, optimista a častý terč narážek a vtipů děvčat, je v tom úplně sám, Snad proto se maskuje za bicí soupravu a při vystoupeních si sedá až dozadu. Je to člen s nejvyšším počtem přezdívek. Kromě bicích bravurně ovládá také hru na akordeon.
Náměty pro skladby čerpáme zejména ze starých irských a skotských balad, ale nevyhýbáme se ani jiným žánrům. O našem stylu hudby by se dalo říci, že hrajeme irský folk po svém, občas lehce s rockovým nádechem.











JANTAR

Skupina Jantar vznikla v roce 2003 při hudební škole Ciskotéka v Jablonci nad Nisou. Repertoár skupiny tvoří zcela vlastní autorská tvorba. Skupina získala třetí místo na Folkovém kvítku v roce 2003 a 2004 a také první místo na Bráně 2003 v Brně, což umožnilo i postup na Trampskou PORTU 2004 v Ústí nad Labem.

Jantar hraje v obsazení:
Jan Cidlinský (16 let) – baskytara, housle
Lucie |Bakešová (16 let) kytara, zpěv
Hana Jelínková (15 let) – flétna, zpěv
Dalibor Cidlinský jr. (22 let) – elektrické banjo, kytara  



Pavel Rada