Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

FOLK PO DRÁTĚ II.

Zní to pěkně praštěně. Nepřetržitě vysílající Rádio Folk je nemoderované, bez reklam (nepočítáme-li reklamní banner v ovládacím okně aplikace) a vysílá jen po Internetu nepřetržitě české a slovenské interprety. Do toho by se pustil jen blázen nebo filantrop s miliony po americkém strýčkovi, řeknete si. Ale jakmile si ho spustíte (přes adresu live.atlas.cz nebo www.internetradio.cz), začnou se objevovat souvislosti. Rádio Folk je jedním robátkem z početné rodiny dalších internetových rádií, kromě dvojčete Rádio Country tu najdete i Rádio Humor nebo Rádio Pop 60. I tak ale vyvstává otázka, jak se tohle může uživit.

„Nejvíce nás živí rádia ze vzduchu, která měsíčně platí paušální částku a my se kompletně staráme o odbavení datového streamu,“ říká Jakub Šmejkal, programový ředitel společnosti InternetMedia.CZ, která vysílání provozuje. V nabídce tak najdeme řadu tuzemských stanic, třeba Evropa 2 či Rádio Impuls, ale kupodivu i několik významných zahraničních, například největší polské rádio RMF FM nebo maďarské Dunakanyar Rádió. Dohromady to je v současné době 21 rádií ze vzduchu a 37 čistě internetových rádií. Jak to vypadá s počtem posluchačů? Statistiky poslechovosti jsou všem k dispozici, bohužel jsou za všechna rádia dohromady, ale šikovný čtenář si najde v sekci Rozpis volání řádky končící kod=120, což odpovídá právě Rádiu Folk. „To si stojí v konkurenci ostatních rádiií velice slušně, denně jej poslouchá kolem 100 unikátních IP adres (UIP), což je odhadem tak 250 lidí,“ prohlašuje Jakub Šmejkal. Tím se Rádio Folk řadí do první desítky internetových rádií provozované společností InternetMedia.CZ. S odpovědí na otázku, která stanice má posluchačů nejvíce, Šmejkal neváhá: „Dlouhodobě nejposlouchanějším rádiem je Humor, který zaznamená denně 180 až 300 UIP.“

Pojďme tedy poslouchat. Aby vůbec mělo smysl Rádio Folk (nebo jakékoliv jiné z uvedené rodiny) spouštět, je nezbytné dostatečně rychlé internetové připojení. Formát wma 32kbps na starých modemech nepoběží, případně jen s výpadky – a ty dokážou poslech pěkně otrávit. Pevná linka zde má zkrátka své jasné výhody. Další nezbytností je operační systém Windows. Webové stránky rádia k tomu říkají: „Technologie Windows Media, pomocí které vysíláme, je kvalitnější než alternativní řešení. Nicméně tato technologie je zatím a pouze pro operační systém Windows, jejichž počet uživatelů převažuje.“ Linuxáři tedy ostrouhají…

Zkusil jsem si rádio „naladit“ ve čtyřech dnech vždy asi na hodinu, a to v různou denní dobu – poznatky jsou dost pozoruhodné. Nejprve je třeba si zvykat, že na vás nikdo, opravdu NIKDO nepromluví. Poté budete asi nadšeni, neboť vedle mediálních hvězd se občas objeví někdo méně provařený: Ivo Cicvárek, slovenské skupiny Jasoň, Rolničky či Druhý dych. Při opakovaném poslechu se však brzo začnete ptát, jak bohaté zásoby desek rádio má. Jasnými králi kabelů jsou totiž Jaroslav Samson Lenk, Vlasta Redl a František Nedvěd, kteří se objevují se všemi svými sestavami i sólově. Každodenní, možná každohodinové stálé místo mezi skupinami mají AG Flek, Folk Team a senzačně Nový Rownák, z jednotlivců často přirotuje Jiří Dědeček, Slávek Janoušek nebo Karel Kryl. Naopak vůbec se neobjevili z nejznámějších jmen Nezmaři, Rangers, Klíč, Navarová, o Poupatech, Jarretu či Sestrách Steinových ani nemluvě. Některé muzikanty najdete na sesterském Rádiu Country, hlavně bluegrassisty, swingaře a trampskou scénu, ale i tak by větší pestrost neškodila.

Jak se tedy program sestavuje? Jak se dá čekat, na starosti ho má počítač, a to z databáze na základě daných kritérií. „Kritéria jsou například počet rotací za den, návaznost tempa, omezení interpreta,“ upřesňuje Šmejkal. Připouští, že to ovšem má své nedostatky: „V současné době vyvíjíme nový software, ten stávající už neuspokojuje naše nároky. Rangers a Nezmaři se u nás trochu zanedbávají, což v dohledné době určitě napravíme.“ Již nyní se ale objevuje sympatický rys oproti obvyklým rádiím – žádný interpret není „zakázaný“, ba dokonce každá ze skladeb na jeho desce má šanci být ve vysílání. Mohou tak nastat kuriózní situace u stop, které nejsou tak úplně konvenční, například píseň Napiš mi brzy z Redlovy „peckové“ desky se odehraje celá včetně dlouhého závěrečného slova.

Nepochybně neustále přidávat hudbu do 37 rádií dá práci, na druhou stranu má-li být Rádio Folk denním společníkem, nic jiného mu nezbývá. Můžete mu v tom ale pomoci. Pokud jste členy nějaké kapely a chcete obohatit vaší hudbou vysílání, pošlete své CD a doporučte nejvýše 4 skladby – adresa je Internetradio.cz, Kaprova 13, 110 00 Praha 1.

Honza Hučín