Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

JIZERSKÁ NOTA 2001

Dostaly se mi do rukou informační letáčky s programem festivalu Jizerská nota včetně fotek z loňského ročníku, a tak se vás pokusím zlákat k účasti na této jistě zajímavé akci.
Program je připraven od pátku odpoledne až do soboty večer – závěrečná hodina není stanovena, takže ukončení Slavnostního ohně a celé Jizerské noty patrně bude záviset na nadšení či ospalosti zúčastněných, možná ještě na povětrnostních podmínkách.
Na těch záleží také přesné místo konání – za deštivého počasí hodlají organizátoři místo autokempu v Hejnicích využít sál České besedy u nádraží ČD v Raspenavě.

Letošní ročník je významný oslavami svých už dvaceti let, a tak první, zahajovací koncert, se zove „Sekvoj – 20 let kamarádství s Jizerskou notou“. Proběhne v pátek 28. září v Restauraci „U Cimpla“ ve Ferdinandově od 17 hodin. Spolu se Sekvojem chce potěšit divácké oko a ucho také Ajeto (Praha), Magison (Praha) a Hlas hor (Liberec). Celý podvečer bude konferovat Karel Vidimský – Cimbura a zvučit Jaroslav Pecka, a pokud se budete chtít z celé Jizerské noty zúčastnit právě jen tohoto koncertu, zaplatíte pěkné vstupné 40,- Kč.
Nejspíš byste ale udělali chybu, kdybyste odešli hned, protože ve stejné restauraci naváže od 20 hodin country bál, kde bude kromě muziky také předtančení, soutěže a trampská tombola. K tanci (poskakování, křepčení, dupotu a dobré náladě) bude hrát Sešlost z Liberce, uvádět bude Luk Kučera a vlezné je opět nízké: 40,- Kč.

Organizátoři vám dají dost času na to, abyste se trochu prospali před začátkem dalšího festivalového dne, neboť Potlach v kině začíná v sobotu 29. září dopoledne v 11 hodin. Konat se bude v kině v Hejnicích, pořádají a okomentují ho Vláďa Konopas – Šaolín a Jirka Lipka – Carmen. Pod titulem Věčný tulák Jack vám čtením z knih Jacka Londona připomenou potencionální 125. narozeniny známého anglického (cituji) „spisovatele a dobrodruha“. Dále nabízejí trampy na plátně – uvedení černobílého dokumentu o životě trampů z roku 1965 s názvem Potlach, a krátkého filmu Made in pade – klip ke stejnojmenné písni, natočený letos na Kokořínsku a okomentovaný šéfredaktorem Puchejře (cituji – jedna z filmových „mrtvol“). A to ještě pořád není všechno: nepřijdete samozřejmě o skvělou muziku, reprezentovanou tady Kapitánem Kidem a ostravskými Tempo di vlak, a nakonec se můžete podívat na výstavu amatérských fotografií pořízených na loňské Jizerské notě, letošní Zahradě a na natáčení Made in pade. Za všechny tyto jistě lákavé prožitky vyklopíte pouze Kč 30,-!

Z kina byste se mohli přesunout právě podle počasí buď do autokempu v Hejnicích, nebo do zmiňovaného sálu České Besedy v Raspenavě, kde od 15 hodin proběhne sama JIZERSKÁ NOTA 2001. Můžete tu uvidět a uslyšet Nezmary, Kapitána Kida, Magison, Ajeto, Cestáře, Lístek, Chudinky, Posázavský expres, Sekvoj a Tempo di Vlak. Sobotní odpoledne až večer uvádí Vašek Souček a zvučí Jakub Lis, samostatné vstupné je 80,- Kč.

Sobotní večer by měl zakončit Slavnostní oheň – tak si říkám, podle pokynů programu má být na stejném místě jako festival, ale v sále by to asi Raspenavští nedovolili, bude se muset odkonat v tom autokempu. Zkrátka nesmí pršet, aby večerní zakončení festivalu přežili i ti z cukru… Slíbené jsou tu pro děti soutěže a hry, bohaté občerstvení (mňam), písničky, trampské soutěže a možnost nocování ve vlastních stanech na místě. U této akce jako u jediné není uvedeno samostatné vstupné (tedy: není uvedeno žádné), což by mohlo povzbudit i šetřílky k návštěvě aspoň části Jizerské noty – ale bez předchozího programu to určitě nebude ono.

Permanentka je samozřejmě výhodnější, než každý koncert platit zvlášť, stojí 150,- Kč, pro děti do 15 let a důchodce jen 75,- Kč. Vstupenky si můžete koupit předem v Informačním středisku na nám. Dr. E. Beneše v Liberci nebo v Antikvariátu Runa, Podhorská 37, Jablonec nad Nisou.
A tak si myslím, není účast na takovém festivalu přece jen pěkný závěr léta?

Podle Carmenem dodaných letáčků zpracovala a vlastními poznámkami a Carmenovými fotkami opatřila Manča Sršňová

Manča Sršňová