Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

KAM RÁDIA, KAM JDETE

Rádio poslouchám od dětství. Folkové pořady v rádiích od svých čtrnácti let – to tenkrát byla vlastně jen Radioporta. Právě z rádia jsem poprvé slyšel Brontosaury, Žalmana či Spirituál kvintet. Ale také třeba Blanku Míčovou, o které dnes už nikdo neví…

Když po roce 89 začala vznikat soukromá rádia, s napětím jsem čekal, které bude vysílat tu mou muziku. V Praze to bylo Country rádio a na dlouhou dobu se stalo jedinou rozhlasovou stanicí, kterou jsem pravidelně poslouchal. To jsem již o folku něco málo věděl a většinu kapel jsem znal nejen z nahrávek, ale i z pódia. Přesto jsem pravidelně poslouchal Bránu do éteru, kde mezi sebou soutěžily kapely a písničkáři většinou světu zatím naprosto neznámí. Rád jsem naladil i pořad živých nahrávek a rozhovorů Petra Bohuslava. I tady se vedle osvědčených hvězd vyskytovaly kapely neoposlouchané. Tak jsem objevil třeba Folkšok.

Další zlom pro mě nastal s objevením internetu. Zjistil jsem, že rádií, která hrají folk a country, je v republice víc. A když postupem času bylo možné si je na internetu i „naladit“, začal jsem srovnávat. Nějaký ten pořad jsem si pro sebe našel na Eldorádiu, stejně tak na Presstonu, Proglasu či Karolině. Objevoval jsem po rozhlasových a internetových vlnách nové kapely a písničkáře, dozvídal jsem se o chystaných či čerstvě vyšlých deskách, podle zpráv v rádiích jsem si i plánoval léto a s ním spojené návštěvy festivalů.

Tenhle požehnaný stav však dlouho nevydržel. Z programů jednotlivých rádií začaly mizet pořady, které nebyly obsazovány osvědčenými hvězdami. Na stolech moderátorů (a později v počítačích) se začaly objevovat playlisty. Brána do éteru byla zrušena a v nedávné době nahrazena Bránou do Bonanzy.

Tady si dovolím malé odbočení. Nevím proč a zda jen já, ale když se mi řekne slovo HITPARÁDA, představím si soutěž písniček vydaných v nedávné době. Prostě novinek. Proto mě docela uzemnila právě Brána do Bonanzy (a předtím už i Bonanza samotná), kde soutěží i písničky z šedesátých let. Zato o novinku (nemluvě o nové tváři) zde hned tak nezakopnete. Mám pocit, že většina zde soutěžících písní má své hitparády už dávno, dávno za sebou!! Co vy na to?

Pořad živých nahrávek Petra Bohuslava se začal téměř výhradně zabývat hvězdami typu Žalman, Bobek, Daněk (nic proti nim), ale jména jako Cicvárek, Trchová, Žamboch, Kabelková, Disneyband, Rak – Burešová… se v něm přestala objevovat. A to jsem se věnoval jen Country rádiu. Stejná, ba možná i horší, je situace ve všech ostatních rádiích tohoto zaměření.

Jedinou výjimkou je brněnské Radio Proglas. Toto rádio sice není čistě zaměřeno na folk a country muziku, ale hraje ji v převážné míře. A nejen hraje. Ono o ní také informuje. Takže většinu novinek ze světa folk a country se teď dozvídám právě z jejich (bohužel pouze internetového, v Praze nevysílají) vysílání. A nejsou to jen specializované pořady, ale i informace „podávané“ k písničkám v průběhu vysílání. Nové písničky zde mají svou hitparádu KOLEM SE TOČ, svou zvukovou podobu mají měsíčník Folk & country i InternetFOLK, nová alba se představují v blocích 3x z Proglasu a ucelenější informace pak v pořadech s názvem Jak se vám líbí

Přiznám se, že Country radiu jsem (a nejen já, ale i Michal Jupp Konečný a Tomáš Hrubý) nabízel scénář pravidelného pořadu, který by se zabýval novinkami v country a folku. Dlouho mi pan ředitel Zilvar říkal, že se mu nápad líbí a že o podobném pořadu uvažuje a že je pro. Když přišel se svým scénářem Tomáš Hrubý, dokonce jsme se dohodli, že naše koncepce má mnoho společného a že bychom se mohli střídat… Nakonec nám bylo všem řečeno, že Country rádio vlastně takový pořad nepotřebuje… Že to není pořad pro většinového posluchače.

Nevím, asi nejsem většinový posluchač, ale pokud budou country a folkové stanice postupovat takto dále, obávám se, že jim onen většinový posluchač vymře. Co vy na to?

 

Pavel Rada