Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

KVINTA, MORGÁNA a NA CHVÍLI MOTÝLI

KVINTA

Skupina vznikla v červnu, nebo v červenci 1992. Přesně si to už nikdo nepamatuje, jak tomu bývá u většiny skupin.
V současné době hraje Kvinta ve složení:

Tomáš “Papouch” Kunz – kytara, zpěv, kapelník ( EX duo Problém )

Petra “Zmijovka” Petrásková – rytmika, zpěv ( EX skupina Bodláčí )

Oldřich “Linda” Šimků – kytara, zpěv ( lesní hráč, naučil se na vandrech…hlavně kvůli holkám )

Jan “Ampér” Petrásek – basová kytara, zpěv ( EX různé bigbíty, rovněž lesní hráč, stejně jako Olda )

Lada Gažurová – klávesy ( pí učitelka ZUŠ, jediná alespoň trochu hudebně vzdělaná osoba v Kvintě )

Helena Šimků – zpěv, flétna …v souč. době na mat.dovol. ( 2.4.2004 Lucinka ) ( EX skupina Pět oříšků pro Popelku )

Kvinta hraje převážně vlastní skladby. Autorem většiny písní je kapelník T. Kunz.. Na celkovém výsledku se však podílí celá skupina.

Od roku 1997 pořádá KVINTA každý měsíc pravidelné akce v Docela velkém divadle v Litvínově s názvem “FOLKOVÁ KAVÁRNA

Sem jsou zvány skupiny i písničkáři, jak začínající, tak i věhlasnějších jmen ( Pepa Štross, Jarda Holan, Juwel folk, P.O.L., Stráníci, Lidumil …..a jiní , celkem hostovalo okolo 40. skupin a písničkářů )

U příležitosti libereckého festivalu Memoriál Gody ´96 byla vydáno stejnojmenné CD – kompilace několika skupin, na kterou natočila KVINTA v Českém Rozhlase Ústí nad Labem písničku Sídlištní

V roce 1998 se skupina KVINTA jako jedna z mnohých zúčastnila soutěže REK, což byl projekt na podporu regionální kultury. Zde zvítězila a díky tomu jí bylo natočeno CD s názvem ……Všednosti.

V roce 1993 získala skupina jedno z nejcennějších ohodnocení své hudební činnosti … PORTU … na celostátním festivalu v Jihlavě

Členové skupiny spolu tráví velmi mnoho času a to nejen na vystoupeních, ale i mimo ně. Ve skupině panuje příjemná atmosféra, ovšem občas by to bez pořádné “bouře názorů” nebylo ono.

Mnoho informací a fotografií mohou případní zájemci najít na internetových stránkách – www.kvinta.net

MORGÁNA

Tramp-folková kapela Morgána z Ostravy se  na folkové scéně pohybuje od roku 1996,a i když ve své sedmileté činnosti stále hledala to své základní jádro v sestavě, podařilo se jí to až v loňském roce, kdy se ustálilo staronové složení v čele se zakladateli Petrem Sasínem (kytara,zpěv), který je současně autorem všech textů a hudby, a Jakubem Kusákem, který oproti začátkům v Morgáně vyměnil doprovodnou kytaru za baskytaru. K nim se připojili Tomáš Šindlář (pekuse, rytmika) a David Valenta (kytara, zpěv). Morgána má v historii své činnosti za sebou několik úspěšných vystoupení na Moravském Vrabci (letos 3.místo ve finále), 1.místo na oblastním kole Trampské Porty v Bludově 1999, 1.místo na oblastním kole Trampské Porty letos v Ostravě.
Z festivalů je možno v krátkosti jmenovat Mohelnický dostavník, Jesenický nugget, Starý dobrý western, Muzikantské žně, Babí léto a jiné.
Letos má kapela v plánu prezentovat se co nejvíce na festivalech a koncem roku bude nahrávat své první CD.

NA CHVÍLI MOTÝLI

kvarteto dívek, které vzniklo ve stejném prostředí jako kapela Onen svět. Na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. Motýli se vylíhli před dvěma roky jako vokální trio a capella: Petra Olivová, Magda Kaczorová, Zuzka Makovská, ale brzy se rozšířilo klavíristku Vendulu Janotovou. Letos už všechny slečny studují na vysokých školách kromě Lenky Skoupé, která nahradila Magdu Kaczorovou. Čtyři písničky najdete na CD Hudba na GML 2003, často kapelu můžete slyšet na Rádiu Proglas a živě několikrát do roka v brněnském klubu Leitnerova, ale i na různých festivalech. Letos na Zahradě, v Borotíně nebo v Náměšti nad Oslavou. Hudbu i texty pro mladé dámy píše Pavel Žemla ( jinak profesor hv na GML v Brně). Jejich hlasy se melodiemi a slovy proplétají a mihotají jak motýlí křídla v plných barvách letního dne. Jen zavčas nastražit uši a zachytit jejich křehký let, protože léto není věčné.

Pavel Rada