Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

NAPĚTÍ PORTA-ZAHRADA NEPOLEVILO

O napjaté situaci mezi Portou a Zahradou ví snad každý, kdo se o „naši“ hudbu zajímá. Přišlo mi správné se pokusit zlepšit „počasí“. Začal jednat s oběma stranami. A vyslal dopis hlavním protagonistům – Juppovi a Tornádovi s dovětkem, že ho zveřejním s komentářem. Protože od té chvíle uběhlo asi půl roku, dopis je tu:

Ahoj, Tornádo a Juppe!
Tak se pohybuju mezi divákama a kapelama různých hudebních akcí. Poslouchám co si povídají a co je štve a protože většina z nich se Vám to do očí říct neodváží nebo to povědět nechce, zkusím to za ně i za sebe sám.

„Dávná“ minulost už mnoho neznamená. Zahrada a Porta dnes patří mezi nejvýznamnější soutěže v trampské, folkové a country hudbě. Na Zahradě se o Portě nedozvíte nic, stejně tak jako na Portě o Zahradě. Významně se mlčí, občas se blýskne nějaká narážka či podezření z toho, že jeden druhému uděláte nějakou tu schválnost.
Zdá se mi, že nastal čas se oprostit od všeho, co bylo. Jde o písničku a věřím, že mi oba dva potvrdíte totéž. Ani jeden z Vás nemusí shejbnout hlavu. Právě naopak. Sednete-li si k jednomu stolu a budete-li si povídat o tom, co každý dělá, povídat o tom, jak to dělat tak, aby se druhá strana nemusela bát toho, zda nejde o nějaký útok, mohou z takového setkání odejít jen dva vítězové. A vůbec není třeba obě akce propojovat nebo podnikat společně. Porta přece může zůstat Portou a Zahrada Zahradou. Každá akce má svoje a svého diváka či muzikanta si najde. A není jich málo. Opravdu není málo lidiček, kterým by vaše setkání a obyčejná komunikace udělaly radost. Navzdory všem předpovědím a pesimistickým názorům.
Stoupne-li si na Portě před mikrofon Tornádo a pozdraví Zahradu a opačně učiní-li totéž na Zahradě Jupp směrem k Portě, pak mi zkuste ukázat někoho z hlediště nebo za pódiem, kdo nezatleská.
Cítím, že čas nazrál a tak se ptám Vás obou:
Je možné si k jednomu stolu sednout ?



Komentář – tedy pohled na věc, jak to vidím já. Jde o můj čistě subjektivní názor a nechci polemizovat o tom, zda absolutně pravdivý. Je přesně takový, jaké jsou informace, které mám. Jednání o čtyřech bodech, které se mi na úvod zdály jako nejvhodnější (neútočení, vzájemné informování, horká linka, veřejné informování), se neuskutečnilo. Jupp na schůzku řekl ANO, Tornádo se jednoznačně nevyjádřil, ale je nutno se na jeho straně přiklonit k názoru NE. Jinak by se totiž už jednalo. Jediné co se podařilo byly vzájemné pozdravy Zahrady Portě a Porty Zahradě. Stručněji to vyjádřit nejde.

Přesto má problém ještě několik rovin. V té nejhornější a nejsmutnější jsem dospěl k názoru, že tu dohoda obou stran možná není. Tady jde o podnikání dvou obchodníků, dvou firem. O způsobech jakými konkurenční firmy na našem trhu bojují si nedělejme iluze. Bojuje se o peníze a o ty jde přece až v první řadě. Prstem ukázat na toho, kdo za tím vším špatným vězí se nedá. Obě strany vám dokážou vyjmenovat řádku podrazů strany druhé a zeptáte-li se strany druhé vysvětlí vám, že skutečnost je přesně opačná. Všechno se dá maskovat za fasádu hezkejch slov. Jen slov. Cestu ven nevidět a tak dál budou létat dlažební kostky z jedné barikády na druhou a trefovat přitom hlavy těch, kteří stojí někde mezi. V tomhle světě vlastně nic nového…

Milan Belmondo Plch