Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ONEN SVĚT, PĚTNÍK A PIDILIDI

ONEN SVĚT

vznikl před 5 lety na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. Za vznik vděčí náhodě. Známý propagátor poezie, Mirek Kovářík, oslovil Petra Kovače, ředitele GML, zda nemá nějakou studentskou kapelu na znovuobnovený pořad poezie Zelené peří v Huse na provázku. Petr Kovač předal nabídku profesoru hv Pavlu Žemlovi. Tak vznikla akustická kapela v obsazení flétny, klarinet, housle, cello, kytara a záhy upoutala pozornost: zvítězila na Bráně, hrála na Zahradě i na plzeňské Portě, začala samostatně koncertovat, objevila se v ČT, podílela se na CD Hudba na GML. Nevyhnuly se jí personální změny, a tak po natočení druhého CD Hudba na GML 2003 hraje v současnosti ve triu: Helena Macháčková /zpěv, cimbál, flétna/, Aleš Winkler /zpěv,bicí/, Pavel Žemla /klavír,baskytara/. V této sestavě právě dokončuje své první samostatné CD ve studiu Jalovec. Hudba Onoho světa je otevřená a snaží se zasáhnout osobitými prostředky posluchačovu duši a po příchodu bubeníka Aleše Winklera i tělo. Texty svou obrazností vyjadřují pocity, které člověk v našem někdy zmateném světě může zažívat. Kapela sídlí v budově gymnázia, kde se pravidelně o velkých přestávkách a někdy také tajně ve vyučování všichni členové setkávají.

PĚTNÍK

Skupinu pěti lidí s pěti hlasy drží už pět sezón pohromadě žánr na našich pódiích nepříliš vídaný – zpěv bez doprovodu nástrojů neboli a cappella. Nemyslete si ale, že takto lze zpívat jen klasiku nebo přinejlepším spirituály, pro pětihlas lze upravit mnoho písní od lidovek po swing a jazz, ba dokonce i Beatles. V našem repertoáru mají pevné místo jak písně převzaté (Kainar, V+W, Gershwin), tak vlastní, často píšeme české texty na různé tradicionály.

Vzdáleným předchůdcem Pětníku byla skupina Pramínek (od roku 1997 MEDart), v níž působil kapelník Honza Hučín a která také zpívala řadu písniček a capella (z Ústí si v roce 1995 málem odvezla autorskou Portu). Pětník však v září 1999 vznikl jako zcela nový projekt s novými lidmi.

Do Ústí jsme se probojovali už potřetí, v předchozích dvou pokusech jsme vždy postoupili ze semifinále, ale dosud jsme si žádnou cenu neodvezli. Jedinou “celostátní” trofejí v naší sbírce tak zůstává Krteček ze Zahrady 2001.

Na jaře jsme nahráli a počátkem června nám u Good Day Records vyšlo první album V botách snů.

Složení skupiny pro Trampskou Portu: Lenka Horáková, Veronika Sussmannová, Jakub Renner, Honza Hučín, Dan Pikálek – všichni zpěv (a jinak nic).

PIDILIDI

Jsme pardubická folková kapela, hrajeme ve složení :

Radek „Píďa“ Bartoš – kytara, zpěv
Šárka „Nety“ Nováková – zpěv, rytmika
Aleš „Ash“ Vítek – kytara, zpěv
Šárka Karvánková – zpěv, rytmika
Zdenda „Pazy“ Pazourek – baskytara



I když nám teď na jaře byl teprve rok, nebojíme se od prvních krůčků vydat hned na dlouhou cestu.

A jak jsme se vlastně narodili?
Za den našeho narození můžeme považovat 22.březen 2003, kdy jsme poprvé vystoupili na Trampské portě v Kostelci nad Orlicí v místním kulturáku, tehdy ještě jako Duo Pidilidi (Píďa a Nety). Umístili jsme se na krásném 3.místě, což nás velice překvapilo, potěšilo, ale taky trošku zaskočilo – co dál? (Původně jsme si chtěli jenom trochu zahrát – dobrý způsob jak se podívat na přehlídku, aniž bychom museli zaplatit vstupné). Zdálo se nám ale, že dva jsou na pódiu málo. Začali jsme pátrat mezi svými kamarády a našli báječnou posilu – Ashe a Pazyho.

První společnou zkoušku jsme měli 21.5.2003. O 10 dní později už jsme si jeli zahrát na malý festiválek v Kopřivnici – KOPŘIVNICKOU ŽELVU. Za další měsíc jsme se poprvé představili také pardubickému publiku ve FOLKOVÉM KLUBU v Deltě (společně se skupinou Pádlo).

Na konci srpna jsme vystoupili na PARDUBICKÉM FESTIVALU VÍNA na nádvoří pardubického zámku a o týden později na DNECH PARDUBICKÉHO KRAJE v Hamzově léčebně v Luži (nedaleko hradu Košumberk).

Letošní rok jsme začali s novými předsevzetími, velkými plány a novou zpěvačkou Šárkou Karvánkovou (… tak a od teďka už máme v kapele Šárky dvě! ), která k nám přišla na první zkoušku 7.února 2004 a zhruba po dvou a půl měsících dřiny jsme vystoupili 17.dubna na PORTĚ ve Svitavách a na TRAMPSKÉ PORTĚ opět v Kostelci nad Orlicí, kde jsme vyhráli 1.místo a postup do semifinále v Ústí nad Labem.

1.května 2004 jsme se zúčastnili konkurzu Zahrady HUDLOVAČKA v Hradci Králové u Letců.

Když budete pátrat v minulosti jednotlivých členů naší kapely, zjistíte, že nejsou v branži úplnými nováčky:
Nety zpívala s pardubickými Poupaty. Píďa s Ashem jsou kamarády už od dětství, spolu také založili svou první kapelu Rebel. V roce 1999 se Píďa přestěhoval ze Žamberka do Pardubic, kde začal hrát s kapelou Pedro. Zde se poprvé potkal s Pazym (Pazy dříve hrál s rockovou kapelou Silver rain). Od roku 2001 bylo možno Píďu slyšet s pardubickou kapelou Baboraď. A nakonec Šárka Karvánková – Ashův objev, co se nebojí dát o sobě vědět i přesto, že je na pódiu úplným zelenáčem a před publikem má nazpíváno teprve doslova jen pár hodin, a tak jí všichni držíme palečky a přejeme hodně štěstí.

Co bychom si přáli do budoucna? Hrát pro radost naši a všech přátel folkové muziky. Věříme, že dobrá písnička si vždycky najde správné místo v srdíčku někoho z Vás.

Pavel Rada