Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PÍSNIČKÁŘI O KRTEČKY

V poklidu sobotního odpoledne, na trávě zahrady za radnicí v Náměšti, v úmorném vedru se na pódiu postupně představili písničkáři – finalisté, aby usilovali o přízeň a hlasy sluncem deptaných diváků v soutěži o písničkářské Krtečky na festivalu Zahrada 2002.

Pořad uváděl Jiří moravský Brabec, který hned v úvodu naznačil, že písničkáři, kteří budou vystupovat, jsou dobrá parta, váží si toho, že mohou potěšit diváky, a na nějaká další ocenění v podstatě nehledí. Hlediště u Radnice se pomalu plnilo, ale málokdo z diváků vydržel na tom vyhřátém místě celé tři hodiny, co program trval, a tak početní prodejci rozličných nápojů slavili díky migrujícím divákům skutečné hody.
Diváky k jevišti nejprve pozval Ivo Cicvárek, dobré světlo písničkářské party, se skupinou Oko a písničkářkou Žofií Kabelkovou. Ale zahráli jen dvě písně, ostatní až na konci, protože nachystaný scénář byl velmi obsáhlý.


Přehlídku písničkářů zahájilo duo Zuzana Rychnová a Petra Libovická

Soutěž zahájilo dívčí duo Zuzana Rychnová a Petra Libovická. Zuzana vystupovala již na Zahradě v roce 1997, naposledy ve Strážnici. Hrají romantický folk, postavený na zpěvných melodiích a textech zpěvačky Zuzany, na téměř operním hlasu a flétnách Petry. Stihly celkem pět písní, z nichž lidově laděný Jeníček se postupně stává nezbytným koloritem společných písničkářských představení.
Jaroslav Urbánek je laskavým humoristou se špetkou něžného cynismu a smutku na odvrácené straně duše, s příběhy kreslenými v několika stupních překvapivých a inteligentních point. Děj písní pokračuje ve vyprávění, přelévá se do dalších písní a k plnému vychutnání vyžaduje intimnější fóra.


Duo Hups (Eva Safanovičová a Peter Kolárik)

Duo Hups (Eva Safanovičová a Peter Kolárik) z Prešova byli vlastně jediní zahraniční účastníci krtečkovského finálního klání. Hrají na kytaru (Peter) a housle (Eva). Představili se v rozličných melodiích a tvarech, velmi zaujala lidová píseň Odpytanka.
Vladimír Čáp z Berouna možná může někoho nakazit podezřením z vulgarity, ale je to patrně projev jeho cítění reality, filtrovaný hořkým humorem a viděním světa člověkem o generaci starším, než byl přítomný věkový písničkářský průměr a tedy poznamenán hlubší a asi i mnohou nehezkou životní zkušeností. Má svébytný monotónní styl zpěvu i hraní na kytaru, stylem je nejblíže k blues ak pouličnímu šansonu.
Duo Jan Žamboch a Stanislava Brahová působilo harmonickým dojmem a to se přenášelo do jejich písní. I když předkládali i závažná témata, tak asi nejvíc zaujaly humorem odlehčené písně. Příkladem je Stánin dabing do němčiny Janem zpívaného textu. Jan hraje na kytaru s energickým drajvem, s exkurzemi do jazzu a swingu. Stanislava se rozezpívávala postupně, ale od druhé písně už bylo vše v pořádku.
Jana Bauerová z Čáslavi a ze skupiny Jitrocel přešla výhradně k poezii v textech i hudbě a tomu podřídila i instrumentaci. Kytaru, na kterou jsme byli z minula zvyklí, použila jen v jedné písni a doprovázela se téměř výhradně na klavír a občas na flétnu. Její projev určitě potřebuje klidnější klubové prostory spřízněných duší než amfiteátry.
DisneyBand (Věra Soukupová a Martin Kadlec) z Liberce rozhodně nepatří k zahradním začátečníkům. Proto jsou už jejich písně poměrně známé a DisneyBand také disponuje početnou obcí obdivovatelů. Oba milují divadlo a tím je daný i jejich textový a hudební záběr. Od klasických balad, divadelních písní k písním lidovým. A zaujali natolik, že byli pozváni na dvě skladby na forbínu večerního amfiteátru.
Marcel Kříž z Čáslavi je charakteristický svým bluesovým projevem a šansonovými texty. To, co hraje, zároveň cítí, možná i prožil, takže je to vše naživo a doopravdy. Styl bouřliváka s nepřehlédnutelným charismatem ho řadí k výrazným folkovým postavám.






Martina Trchová

Martina Trchová má na svůj maturitní věk celkem vyzrálý projev, i když ve výrazu i melodiích stále ještě bojuje s označením Kabelková II. Domnívám se, že se začíná ubírat vlastní cestou a svědčí o tom některé její známější písně.
Petr Sedláček, věčný zahradní náhradník, se tentokrát finále dočkal. Jeho projev je založen na snaze po komunikaci s publikem, má delší proslovy mezi písněmi s vtipnými pointami. Tím připomíná současnou střední a starší generaci klubových písničkářů. Na rozdíl od humorných proslovů zpívá vážné poetické texty.
Jeroným Lešner vystoupil způsobem veni, vidi, vici, ale nepředbíhejme. Hraje svébytným stylem, s bravurní kytarovou technikou, intelektuálními texty a dobrou intonací. Určitě je v současnosti ve své generaci jednou z největších folkových osobností. Protože je zároveň nesmírně činný a hraje téměř při každé příležitosti, má velký tábor svých příznivců a příznivkyň, takže se mu krtečkovská hlasovací krabice vydatně plnila ještě daleko před jeho vlastním vystoupením.
Duo Šárka Burešová a Jan Matěj Rak zastupují písničkáře, kteří ještě věří ve folkovou píseň postavenou na zpěvné melodii, výrazném textu a přirozeném podání. A proto nachází stále více spřízněných duší. Také na krtkovském finále se líbili a to už bylo na jeho samotném konci.


Součástí programu byl křest CD Zahrada písničkářů, které obsahuje písně všech písničkářů a dvojic, co postoupili do Kuřimi, a jako bonus tři písně Žofie Kabelkové, Ivo Cicvárka a skupiny Oko. Recenzi tohoto CD si budete moci přečíst v nejbližší době na InternetFOLKu.

Křest CD Zahrada písničkářů
zleva: M.Kříž (uprostřed skupiny Oko), Ž.Kabelková, Š.Burešová, I.Cicvárek (za sloupem), O.O.Martínek, J.Urbánek, P.Sedláček, M.Trchová, J.M.Rak, J.Žamboch, S.Brahová, Disneyband, J.Bauerová, P.Libovická, Z.Rychnová, V.Čáp
Výsledky finále písničkářů o Krtečky

Divácké hlasování:
Jeroným Lešner Cena redakce F&C: Duo Jan Matěj Rak a Šárka Burešová
… a redakce InternetFOLKu novým písničkářským Krtečkům ze srdce gratuluje !!!




Josef Vančura