Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

SLUNOVRAT V PARDUBICÍCH

Důvodů k přestěhování byla celá řada – od technických, hygienických, ekonomických a dopravních až po dramaturgické. Nové prostředí nabízí nejen lepší podmínky pro návštěvníky, ale také nové nápady a umožnilo poprvé festival rozšířit na dva dny.
Pódium na koupaliště přijede. Bude jím mohutný americký truck délky 19 metrů s výkonem 350 koňských sil. Diváci se rozloží dílem na rozlehlou louku koupaliště a dílem na lavice.

Vše začíná už v pátek v 19 hodin. Trampské kapely, které hrávaly na prvních ročnících Slunovratu a už většinou dávno vlastně neexistují, se daly k příležitosti nové podoby Slunovratu dohromady a vystoupí na Koncertu legend. Co patří k trampské a folkové muzice víc než společné zpívání? Čtenáři časopisu FOLK & COUNTRY vybrali v anketě padesát písní, které by si nejraději zazpívali, a ty si všichni společně – muzikanti na jevišti i diváci v hledišti – v pátek skutečně zazpívají. Půlnoční páteční koncert Pavla Žalmana Lohonky Dárek k narozeninám nebude připomínat ani tak jeho životní jubileum, jako spíš jeho tvorbu a muzikantskou osobnost. Zatím zůstává tajemstvím, co si připravil Žalman pro posluchače a co posluchači pro něj, ale o překvapení určitě nebude nouze.
Hlavní koncert Slunovratu (sobota od 13 hodin) je přehlídkou známých kapel a hvězd, ale také objevů právě uplynulé sezóny.

Koncerty Slunovratu uvádějí Honza Dobiáš a Radek Havel. Součástí Slunovratu se stala i další legenda – Dvorana. Ta letos není v Plzni na Lochotíně jako v jiných letech, ale přesunula se do Pardubic pod křídla Slunovratu a bude jeho závěrečným vyvrcholením. Zlaté klíče – ceny pro vítěze Ankety časopisu FOLK & COUNTRY za rok 2000 se budou předávat tradičně v kategoriích Skupina, Zpěvák, Zpěvačka, Objev roku, Událost roku a Deska roku.

Slunovrat budou tradičně provázet soutěže a hry a letos navíc platí slogan Plavky s sebou za každého počasí! Pro návštěvníky je připraveno táboření na přilehlých loukách a od nádraží je bude vozit historický trolejbus. Psi ani jiné zvířectvo na koupaliště nemohou. Pro děti do 130 cm stojí vstupenka 1 Kč. Po oba dny je koupaliště vyhrazeno pouze pro návštěvníky festivalu, v sobotu už od devíti hodin ráno.

Abecední seznam písniček, které čtenáři Folk & country vybrali pro společné zpívání:
Askalona * Báječná ženská * Bedna vod whisky * Bodláky ve vlasech * Čas rozchodů * Dokud se zpívá * Hlídej lásku, skálo má * Ho, ho Watanay * Horolezecká (Zavři svoje oči Hano) * Husličky * Já písnička * Jarní kurýr * Jdem zpátky do lesů * Jdou po mně, jdou * Jednou budem dál * Ještě jedno kafe (One more cup of coffee) * Každý ráno na piáno hraje Jack * Když mě brali za vojáka * Kluziště * Mašinka * Musíš jít dál * Na kameni kámen * Náměšť (Krásný je vzduch…) * Naraž si bouřku ještě více do čela * Není nutno * Osamělý město (Tereza) * Outsider waltz * Panenka * Pojďme se napít * Poslední kovboj * Poutník a dívka * Rosa na kolejích * Rovnou tady rovnou * Růže z papíru * Sbohem galánečko * Severní vítr * Slavíci z Madridu * Stará archa (Kocábka) * Toulám se klínem skal * Tři kříže * Tulácký blues * Už to nenapravím * Veď mě dál, cesto má * Všech vandráků múza * Vymyslel jsem spoustu nápadů * Zachraňte koně * Zelené pláně * Zvedněte kotvy (Loď John B.) * Život je jen náhoda * Žízeň (Give Me Jesus) *

A kdo že získal zlaté klíče a v Pardubicích je převezme?
Vlasta Redl (Zpěvák), Pavlína Jíšová (Zpěvačka), Nezmaři (Skupina), Žalman & spol (Deska roku), Žofie Kabelková (Objev roku) a Zahrada 2000 (Událost roku).

Michal Konečný, Pavel Rada

Pavel Rada, Michal Konečný