Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ŠMEHYDLO, ŠPUNT, TOMAN A LESNÍ PANNA, TRCHOVÁ – SKALNÍKOVÁ A UKUME

ŠMEHYDLO

Kapela vznikla v březnu roku 1997. Její snad trochu neobvyklý název má docela prosté vysvětlení. Jedná se o složení počátečních slabik příjmení zakládajících členů kapely:
ŠMEjda Ivan, Šmejdová Marie, HYksová Eva, DLOuhý Kamil

Přesto, že se v kapele vystřídalo několik lidí, jméno zůstalo stejné. Možná i proto, že bychom tímto způsobem mohli dojít k názvům ještě horším.
Našimi prvními hudebními pokusy byly malé posezení s kytarou po hospůdkách v Chrudimi a okolí. Zde se postupně dotvářel vztah k muzice, která nám už tehdy byla blízká. Tehdy jsme hrávali bály ve stylu coutry a mnohé z nich se staly v našem regionu tradicí..
Vlastní písničky začaly vznikat až o něco později. Hodně nám pomohlo seznámení s textařem a kamarádem Janem Slabým jehož texty tvoří významnou část našich písniček.
V roce 2000 jsme získali úplně novou zkušenost a tou byla účast na festivalu Havlíčkobrodský rebel, Svitavský vandrbál a chrudimský Trampský podzim. Naše hledání se, dostalo určitý směr. Od té doby se snažíme prosadit se na domácí folkové scéně.


S přibývajícími léty přibývali i členové kapely a proto je současné složení kapely o něco větší než pouhá čtyři jména v roce 97.
Současné složení kapely:
Kodešová (Šmejdová) Marie – flétny, zpěv
Šmejdová Kateřina – flétny, zpěv
Šmejdová Anna – zpěv
Šmejda Ivan – kytara, zpěv – kapelník
Dlouhý Kamil – kytara, zpěv
Kavalír Jiří – percuse
Pecina Václav – kytara šestistrunná
Tesař Zdeněk – kytara basová








Letos vám chceme představit nejen písničky s texty Ivana Šmejdy a Jana Slabého, ale i texty Oldřišky Kavalírové, která nám v loňském roce napsala písničku „Slovo“ a s níž nyní také spolupracujeme.

ŠPUNT Přerov

hraje již nějakých pár let a za tu dobu se v ní vystřídaly dvě desítky muzikantů, jejichž nástroje a hlasy je možné slyšet v jiných okolních kapelách, na což jsme patřičně pyšní. Pokud chcete pátrat, proč se kapela jmenuje právě ŠPUNT, zapomeňte rychle na alkoholický význam tohoto slova, který Vás napadne jako první a zaměřte svou pozornost na výklad druhý: prcek, malý človíček, takže v našem případě takové malé ale hlasité trampské sdružení.
Hrajeme trampskou muziku, ale sem tam zabrousíme i do jiných příbuzných žánrů. Zaměřujeme se na vlastní tvorbu, občas si také něco „vypůjčíme“ od úspěšnějších a známějších kapel a jednotlivců. Máme za sebou vydání jednoho CD s názvem Pohádkář.
Kapela hraje v současné době ve složení:
Miloš Dohnal – kapelník, kytara, zpěv
Alexandr Salaba – kytara, zpěv
Martin Tomek – kontrabas
Martina Trojková – flétny, zpěv
Jarka Ludvová – zpěv.






Výčet úspěchů a neúspěchů uvádět nebudeme, pokud chcete vědět, jak na tom jsme, zda umííííme či neumíme, přijďte si nás poslechnout.
Není nad vlastní názor.

TOMAN A LESNÍ PANNA

U táboráku vznikla už řada folkových skupin, ani u TOMANA A LESNÍ PANNY tomu nebylo jinak. V roce 1995 se ještě bezejmenné duo Pavel Toman – Romana Tomášková účastnilo Žalmanova hudebního tábora OASA MUSA. Z tohoto tábora pochází také název Toman a lesní panna, který napadl tehdejší Žalmanovu manželku. Kdo představuje „Tomana“, je ze jmen členů dua asi jasné, no, a ta „Lesní panna“ zbyla pro Romču. Název se rychle ujal a zůstává dodnes, i když se dávno nejedná pouze o duo. Skupina má na svém kontě několik pro ni významných ocení, například vítězství na Folkovém kvítku’97, dále vítězství ve finále Dětské porty’97 i v autorské soutěži, 1.místo diváckého hlasování finále Plzeňské LOKÁLKY 2002, vítězství v soutěži tramp. a folk. skupin Notování pod Vyšehradem 2004.
Současnou skupinu Toman a lesní panna tvoří tři členové. Pavel Toman hraje na klávesy a kytaru, Romana Tomášková střídá baskytaru, kytaru, dřevěné dechové nástroje a buben, Mirka Králová hraje na kytaru. Všichni tři zpívají.
Skupina hraje především vlastní písničky. Romana Tomášková skládá hudbu i texty, Pavel Toman se zaměřuje na hudbu. Občas dojde i na zhudebnění básnických textů. Zajímavostí může být fakt, že všichni současní členové Tomana a lesní panny se živí jako učitelé. Pavel učí na ZUŠ a holky na 1.stupni ZŠ.
Samostatné CD je plánem do blízké budoucnosti, ale několik písniček je součástí kompilačních CD a MC, například CD Plzeňská Lokálka 2, Folkotoč 2003/2004 live, Struny na ulici 1993 – 2003 a MC Folkový kvítek’96.


MARTINA TRCHOVÁ & KAROLÍNA SKALNÍKOVÁ

Hrát a zpívat jsem (Martina) začala na přelomu svého patnáctého a šestnáctého roku. Vypuklo to s prvními vlastními písněmi, které jsem toužila psát. V podstatě vždy jsem se cítila více autorkou, lákalo mě hledání cest k lidem pomocí tvorby. První dětské soutěže jako Brána, Dětská Porta, ale především Folkový Kvítek, na němž jsem v roce 2001 získala 1. místo, mi otevřely vrátka do světa hudby. Prošla jsem zkušeností první kapely a v roce 2001 jsem potkala Karolinu Skalníkovou, hrající na příčnou flétnu. Vytvořily jsme duo a zatím výrazně nepomýšlíme na jeho rozšíření. Pole, které vytváří kytara, flétna a 2 hlasy, nám nabízí obrovské možnosti, jak s písněmi pracovat, a to nás baví. Vystupujeme pravidelně jednou za měsíc v Praze v divadle Akcent na Smíchově a v létě hrajeme na festivalech Prázdniny v Telči, Zahrada, Folková Růže, Folková Ohře apod. Letos se nám podařilo probojovat na jihlavskou i Trampskou Portu. Obě jsme studentky VŠ, já jsem se zaměřila na výtvarné umění a český jazyk, Karolinka se zabývá architekturou a stíhá navíc ještě hrát v kapele Sekvoj.

UKUME

Kapela UKUME vznikla kolem roku 1999.Tehdy ještě v tříčlenné sestavě neměla kapela ani název.Ten vznikl asi o rok později.Roku 2001 se ke kapele připojil baskytarista Colman.Tedy seskupení se skládá z již zmiňovaného basáka Colmana,dále autor 99% hudby Zbyňa, hrající na kytaru, zpěvačka, flétnistka Madla(mající podíl asi na polovině ukumáckých textů) a Mařa hrající na kytaru.Styl bych specifikoval jako nedokonalý punk.Snažíme se hrát hlavně vlastní tvorbu.V lednu 2004 ukume vydalo demo se třemi skladbami, které neustále máme při sobě. Takže pokud to někoho přepadne, medií je dost.

Pavel Rada