Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

V „JAK SE VÁM LÍBÍ“ ČÍM DÁL ŽIVĚJI

Pořad se shakespearovským názvem Jak se vám líbí měl původně vypadat takto: Každý večer bude čtyřicet pět minut našeho vysílání vyhrazeno jednomu žánru: folku, country, oldies, jazzu, folklóru nebo dechovce, křesťanské písni… Náplň pořadů byla všelijaká: většinou moderátor pouštěl z cédéček písničky, které se jakž takž daly zařadit do toho kterého žánru.

S revoluční myšlenkou nepřišel na jaře 1996 nikdo z pracovníků redakce, nýbrž člověk „zvenčí“, právník-písničkář JUDr. Pavel Foltán, který nám nabídl své tehdy nové CD. Když jsme uvažovali, jakým způsobem album představit posluchačům, napadlo Pavla: „A co kdybyste si mě pozvali do studia?“ Nezůstalo u vystoupení jednoho písničkáře. Zanedlouho pořad Jak se vám líbí navštívila brněnská kapela Vaganti, která právě vydávala svou kazetu Vytáhli jsme do boje.

V červenci 1996 jsem se vydal spolu s naším tehdejším spolupracovníkem Jakubem Kopečným na festival Zahrada do Strážnice. Cíl byl jasný: oslovit kapely a písničkáře a pozvat je do studia. Lov byl úspěšný: ještě během léta naše rádio navštívily takové osobnosti jako Slávek Janoušek, Vlasta Redl, Hana a Petr Ulrychovi nebo klávesista Mirko Rokyta za skupinu Asonance. Čas plynul, já jsem oslovoval jednoho interpreta za druhým a večerní rubriky se začaly pomalu plnit. Postupně se rozvolnilo žánrové dělení. Dával jsem přednost heslu: Lépe ŽIVÉHO folkového interpreta než jen hrát z cédéček. Ve studiu se začali objevovat nejen členové kapel a písničkáři, ale také organizátoři festivalů, hudební vydavatelé, publicisté a další lidé, kteří měli co říci k hudebnímu dění.

Postupně jsme došli k současnému stavu, kdy každé pondělí, úterý, středu a pátek máme ve studiu hosta. Snažíme se, aby šlo opravdu o bezprostřední, ŽIVÝ rozhovor. Buď se vysílá v přímém přenosu (čemuž dáváme přednost), nebo jej předtáčíme „jakoby ŽIVĚ“. (Výjimku samozřejmě tvoří záznamy, které pořizuji na různých festivalech, kdy jde o rozhovory s interprety, které se mi z jakéhokoli důvodu nedaří pozvat přímo k nám do Brna.)

Zvláště z oblasti folku a příbuzných žánrů nás už navštívila řada významných osob: Jaromír Nohavica, Roman Horký z Kamelotu, Jiří Pavlica, Jan Nedvěd, členové starého AG Fleku (Blanka Táborská a Karel Markytán), Robert Křesťan, Milan Nytra ze skupiny Buty, Nezmaři, Eva Henychová…

Rozhlasové studio (zvláště naše největší, pojmenované Goliáš) však nabízí i jiné možnosti, než je pouhé povídání mezi písničkami. Další převratný nápad přišel někdy v roce 1998 od bluegrassové skupiny Sunny Side: „Na rozhovor přijedeme, ale co kdybychom ve studiu i hráli?“ A tak se zrodila NEJŽIVĚJŠÍ podoba našich hudebních pořadů: Kapela si do studia přinese nástroje a koncertuje pro naše posluchače. Mezi jednotlivými skladbami prohodíme pár slov a kapela (nebo sólista) hraje dál…

Kromě skupiny Sunny Side, která si takto NAŽIVO zahrála v našem studiu už dvakrát, mají za sebou podobnou zkušenost písničkáři Eva Henychová, Petr Pololáník a Jiří Juránek, pražská kapela Dún an doras (věnuje se keltské hudbě), ale také naše bluegrassová legenda Poutníci, jazzový Nostalgia Quartet, trampský FT Prim (v nové sestavě s bicími), Qjeten, Jozero, Svítání nebo vokální kvintet Pětník.

Pořad Jak se vám líbí bude i nadále existovat ve všech dosavadních formách: někdy půjde jen o předtočený rozhovor z festivalu, jindy (asi nejčastěji) o ŽIVÉ povídání ve studiu z ukázkami z CD. Stále častěji však chceme zvát interprety, kteří by ve studiu mohli přímo zahrát. Pokud i vy máte kapelu nebo skládáte písničky, ozvěte se třeba e-mailem (tesar@proglas.cz). I vám může být pořad Jak se vám líbí otevřený.

Milan Tesař.
Autor je redaktorem Radia Proglas a článek je zveřejněn s jeho souhlasem.

Milan Tesař