Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ZAHRADA 2001 ZAČALA

„Hudební festival“, odpověděl jsem pohotově. Už nebyl čas ani zájem o další vysvětlování, a tak jsem si ho nechal až pro čtenáře InternetFOLKu. Program letošní Zahrady, který tu přede mnou na čtyřech stranách formátu A4 leží, je totiž hned z několika důvodů pozoruhodný.

Na první pohled mne zaujalo, kolik místa je na Zahradě věnováno mladým a neznámým kapelám. Ten krajíc je tak velký, že „opravdických“ hvězd typu Žalman, Nezmaři či Čechomor tu neuvidíte více, než třeba na mnohem menším Folkovém kvítku. Opravdu odvážný tah, Juppe. Divák, toužící po své dávce hitů bude přes den zklamán a nasytí se až večer, divák toužící poznat mladou krev bude pravděpodobně nadšen. Kterých je víc? Byť zvolená dramaturgie svádí k myšlence, že se nejedná pouze ušlechtilé gesto, ale i o nezanedbatelné peníze ušetřené za honoráře, jsem rozhodně pro.

Mimo klasicky laděných bloků (trampsky, bluegrassově, písničkářsky, tancovačkově) se v pátek objeví skutečná perla. Jedno z nejlepších vydavatelství v ČR, ne-li vůbec nejlepší, Indies records, předvede od 14 hodin svoje koně (namátkou M. Hromek, Jablkoň, Z. Navarová a KOA, Majerovy brzdové tabulky atd.). V podstatě to bude festival ve festivalu, lahůdka pro fajnšmekry. Sakra, sakra, jak to skloubit se soutěží o Krtečka? Zatrolené překrývání…

V onu dobu se bude hrát i v kostele svaté Kunhuty, kam patří samozřejmě folk s křesťanským nádechem. Zvenčí vypadá kostel velmi prostorně, ale loňský rok ukázal, že pro diváky není problém kapacitu „vyprodat“.

Tak tohle všechno bych té věcí neznalé paní vysvětlil, kdyby mne chtěla pět minut poslouchat. Takhle si to někdo bude alespoň na pár minut moci číst.

David Jirků

David Jirků