Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ZARUČENÉ ZPRÁVY Z FOLKU

Dnes je 7.11.2012. Když jsem se včera prohraboval rok starými zprávami z InternetFOLKu, docela jsem se podivil, jak se řada věcí za ten rok změnila. A tak jsem se rozhodl některé rok staré zprávy z folku a příbuzných oblasti opět publikovat a předložit vám je bez jakéhokoliv komentáře znovu. A připomínám, ty zprávy jsou vesměs z podzimu 2011, tedy už jaksi poněkud historické…

• Robert Křesťan včera po závěrečném galakoncertu v pařížské Olympii již definitivně ukončil existenci své legendární kapely Čtvrtá tráva. (IF 12.10.2011)

• K významnému posunu v dohodách mezi pořadateli Zahrady a Porty o koexistenci obou festivalů došlo na společném jednání minulý týden. Jak nám potvrdil šéfredaktor české mutace týdeníku Folk&Country David Jirků, byl vytvořen časový prostor pro přejezdy migrujicích hudebníků o téměř jednu celou hodinu. Státní podnik České dráhy zároveň připravil posilu křižujících se nočních rychlíků na trase Plzeň – Brno, takže umožní i přejezd diváků v řádu celých amfiteátrů. (IF 10.11.2011)

• K Plzeňské, Trampské, Chalupářské, Tulácké a Folkové Portě přibude ještě Porta Ekologická. Bude se konat už příští rok v pečlivě promyšleném termínu od 4. do 7. července v amfiteátru Čertovy schody u Berouna. (IF 9.9.2011)



• Dnes byla ukončena pracovní část 4. sjezdu České folkové asociace. Rozdílem jednoho hlasu byl zamítnut návrh zakázat bicí na folkových festivalech pořádaných pod záštitou ČFA. V kuloárech jednání se proslýchalo, že delegáti konference byli vystaveni značným tlakům od lobujících firem Pearl a Tama. Delegáti se opět nedohodli, kterým festivalům dá ČFA konečně svoji záštitu. (IF 5.10.2011)

• Česká televize od pátku začíná již potřetí opakovat populární seriál „Na co se v Legendách F&C zapomnělo“. Seriál bude vysílán vždy na ČT2 v 02:30 hod. a opakován o hodinu později následující středu. Svůj předvolební slib tak drží nový ředitel televize Milan Tesař. (IF 18.9.2011)

• Rovněž i festival Ohrada hlásí pro příští rok významné změny. Ruší se oblastní předkola v krajích a všichni přihlášení ze zúčastní rovnou hlavního koncertu. Jak jsme se dozvěděli na tiskové konferenci společnosti F&F, a.s., bude na příště pro konání Ohrady pronajato celé brněnské výstaviště, což umožní vystoupení cca 700 kapel v jediném festivalovém týdnu. Tímto krokem se zároveň skupiny uvolní pro absolvování předkol alespoň v jedné ze šesti běžících Port. (IF 19.9.2011)

• Neuvěřitelných 35 let svého trvání oslaví 18.10. na beznadějně vyprodaném koncertu v Salmovské kavárničce legendární Asonance. Jako předkapela vystoupí skupina Olympic. (IF 2.10.2011)

• Dnes nás v redakci navštívil Víťa Troníček z Poupat a svěřil se nám, že začíná mít problémy s názvem kapely, protože většina hudebníků, jak se dostává do období středního věku, nechce nadále pod tímto názvem vystupovat. Rádi zveřejňujeme jeho prosbu o čtenářské náměty na trvanlivější název oblíbené skupiny. (IF 7.10.2011)

• Námět na nový název skupiny Poupata mezi prvními zveřejnil též internetový časopis TRHAČ. Bohužel je však tento námět na InternetFOLKu nepublikovatelný. (IF 26.10.2011)

• Ani včerejší jednání soudu v Chrudimi neudělalo tečku za letitým sporem o vlastnická práva k názvu tradičního festivalu ve Svojšicích. Současní pořadatelé tohoto festu odmítli přistoupit na návrh pardubické protistrany a změnit název na „Lunovrat“ (dokonce ani na nadějné „U vrat“) a možnosti na mimosoudní vyrovnání byly tímto patrně nadobro vyčerpány. (IF 12.10.2011)

• Většina folkových festivalů se již tradičně snaží o stále nové dramaturgické hledání. Např. na letošním ročníku Fofrování za temelínským komínem, který se koná 15. listopadu 2011 v Týnu nad Vltavou, se opět můžeme těšit na řadu novinek a překvapení. Vystoupí zde Čechomor, Žalman a spol, V. Redl, Cop, Nezmaři, Poupata, J. Nohavica, Kamelot a další. Uvádí Honza Dobiáš. (IF 2.11.2011)

• Jan NEDVĚD chce znovu vyprodat Strahov, kam chce pozvat takové hvězdy, jako jsou Karel Gott, Fešáci, Ivan Mládek, Jiří Suchý… (IF 6.11.2011 a též 6.11.2001)

• Dnešní soutěžní otázka InternetFOLKU: (IF 12.10.2011)
Kdo získal prestižní cenu Zlatý křeček na festivalu Ohrada 2011 v kategorii písničkářů?
a) Jeroným Lešner
b) Ivo Cicvárek
c) Žofka Kabelková
(Poznámka: Správné odpovědi nám neposílejte, soutěž proběhla již před rokem)

A tím pro dnešek končíme s exkurzí do nedávné historie na InternetFOLKu. Možná, že se k tématu ještě vrátíme výpravou do dávnějších časů. I když vlastně, koho by dnes deset let staré události ještě oslovily?






Josef Vančura