Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ZLÁ KREV

Když jsem psal článek o plzeňském konkursu Zahrady, tušil jsem, že nezůstane bez následků. Divil jsem se, když dlouho bylo ticho a pozbyl jsem ostražitosti. Leč ticho bylo jen do chvíle, než jsem odsouhlasil jeho přetištění na web Folk&Country. Netrvalo dlouho a byl jsem obdařen velmi jedovatým a žlučovitým mailem od jedné z komentovaných kapel. Nějak jsem na něj reagoval. Druhého dne mne obdařila skupina další. Leč – přestože jsem text četl (poučen předchozím) velmi opatrně, byl jsem překvapen. Obsahoval naprosto konkrétní požadavek o konkretizování a vysvětlení mých slov. I učinil jsem tak a diskuse skončila poměrně smírně. To jsou dva odlišné přístupy …. Nebyl to však konec. Záhy jsem shledal, že po Plzni se (mezi muzikanty – běžný občan má jiné problémy  ) pozvolna šíří nelibost nad tím, co jsem si to dovolil.

Nuže – co jsem si to dovolil. Dovolil jsem si napsat vlastní názor a nabídnout jej ke zveřejnění. Dovolil jsem si napsat něco o plzeňských kapelách žánru FCT, o kterých se všude píše pramálo. Nečekal jsem, že za to budu veleben. Jedovaté výpady a pomluvy mne mrzí – nejsou však první, které jsem zažil a jistě ani poslední. Přežiji je.

Je dobré se zamyslet nad tím, že ticho je spojeno s nehybností a že oba tyto stavy jsou spojeny se mrtvolnou ztuhlostí. O kom se mluví, ten žije. (Neplatí to samozřejmě úplně všude, ale v muzice určitě ano.) A proto i ten, kdo nebyl pochválen, byl zmíněn na stránkách internetových serverů, které navštěvují stovky uživatelů zajímajících se o tuto hudbu. Pochybuji o tom, že by kdokoli z těchto čtenářů bral mé výplody jako něco jiného než názor jednoho řadového posluchače. Nicméně každý názor je dobré si ověřit. A přečtu-li si o nějakém interpretovi, že hraje tak či onak, rozhodně se snažím zkusit si jej poslechnout. I negativní reklama je samozřejmě reklama, dokonce leckdy účinnější než ta pozitivní. (A to, co jsem napsal, až tak negativní zase nebylo).

Ovšem zlí jazykové bezpochyby nebudou citovat má slova bezchybně a marno jest, že jsou na internetu dostupná v původním znění, neb nikoli každý má k tomuto médiu přístup. A tak se bezpochyby rozbují k vlastnímu životu v ústech pomlouvačů. Ale to už také bylo a bude a netýká se to jen mé osoby.

Pokud budu moci, hodlám i nadále zveřejňovat své názory, týkající se hudby. Stejně tak nadále hodlám informovat o tom jak a co se hraje v Plzni. A pokud má někdo jiný pohled, nechť jej také dá v plen veřejnosti. Bude jedině dobře, když z této naší poměrně zapomenuté oblasti bude ozývat více hlasů.

Petr Merxbauer

čtenářský příspěvek